
Frankfurtská polievka je sýta a zahreje na duši aj na tele. Vďaka kapuste, klobáse a kyslej smotane si získa každého milovníka tradičných chutí.
Ingrediencie (na veľký hrniec):
- 1 kopcovitá PL bravčovej masti
- 1 malá hlávka kelu
- 4–5 zemiakov
- 2 stredne veľké červené cibule, nadrobno nakrájané
- 2–3 strúčiky cesnaku, prelisované alebo nastrúhané
- 2 kopcovité PL mletej sladkej papriky
- 1–2 PL soli (podľa chuti)
- 1 ČL celej alebo mletej rasce (voliteľné)
- ½ ČL mletého čierneho korenia
- 2–3 kvalitné klobásy, nakrájané na kolieska
- 1 hrnček (2,5 dl) kyslej smotany
- 1 PL hladkej múky
- 1 kopcovitá PL sušenej zeleniny alebo 1 bujónová kocka (voliteľné)
- voda (na podliatie a dovarenie)
Voliteľne:
- 2 mrkvy, nakrájané na kolieska (pridať so zemiakmi)
Postup:
Základ:
V hrnci rozohrejte masť, pridajte cibuľu a krátko orestujte. Pridajte červenú papriku, premiešajte a okamžite pridajte očistené a nakrájané zemiaky. Zalejte asi 2 hrnčekmi vody a varte 5 minút na strednom ohni.
Kel:
Kým sa zemiaky varia, nakrájajte kel na tenké prúžky a odstráňte tvrdý stred. Pridajte kel do hrnca, zalejte dostatočným množstvom vody, aby bol celý ponorený. Osoľte, okoreňte, pridajte cesnak a bujón či sušenú zeleninu. Prikryte a varte asi 30 minút.
Kontrola:
Po polhodine skontrolujte, či je kel uvarený podľa vašich predstáv – niekto má rád úplne mäkký, iný mierne chrumkavý.
Zahustenie:
Kyslú smotanu zmiešajte s múkou a zrieďte ju naberačkou horúcej polievky. Dobre premiešajte a pomaly vlejte späť do hrnca za stáleho miešania. Pridajte nakrájanú klobásu, prípadne ešte trochu papriky pre výraznejšiu farbu a dochuťte podľa potreby.
Záver:
Povaríme ešte asi 5 minút. Hotovo!
Podávame:
S lyžicou kyslej smotany na vrchu alebo aj bez nej – podľa chuti.
Dobrú chuť!
Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply