RETRO Frankfurtská polievka – hustá, horúca a sýta.

Frankfurtská polievka je sýta a zahreje na duši aj na tele. Vďaka kapuste, klobáse a kyslej smotane si získa každého milovníka tradičných chutí.

Ingrediencie (na veľký hrniec):

  • 1 kopcovitá PL bravčovej masti
  • 1 malá hlávka kelu
  • 4–5 zemiakov
  • 2 stredne veľké červené cibule, nadrobno nakrájané
  • 2–3 strúčiky cesnaku, prelisované alebo nastrúhané
  • 2 kopcovité PL mletej sladkej papriky
  • 1–2 PL soli (podľa chuti)
  • 1 ČL celej alebo mletej rasce (voliteľné)
  • ½ ČL mletého čierneho korenia
  • 2–3 kvalitné klobásy, nakrájané na kolieska
  • 1 hrnček (2,5 dl) kyslej smotany
  • 1 PL hladkej múky
  • 1 kopcovitá PL sušenej zeleniny alebo 1 bujónová kocka (voliteľné)
  • voda (na podliatie a dovarenie)

Voliteľne:

  • 2 mrkvy, nakrájané na kolieska (pridať so zemiakmi)

Postup:

Základ:

V hrnci rozohrejte masť, pridajte cibuľu a krátko orestujte. Pridajte červenú papriku, premiešajte a okamžite pridajte očistené a nakrájané zemiaky. Zalejte asi 2 hrnčekmi vody a varte 5 minút na strednom ohni.

Kel:

Kým sa zemiaky varia, nakrájajte kel na tenké prúžky a odstráňte tvrdý stred. Pridajte kel do hrnca, zalejte dostatočným množstvom vody, aby bol celý ponorený. Osoľte, okoreňte, pridajte cesnak a bujón či sušenú zeleninu. Prikryte a varte asi 30 minút.

Kontrola:

Po polhodine skontrolujte, či je kel uvarený podľa vašich predstáv – niekto má rád úplne mäkký, iný mierne chrumkavý.

Zahustenie:

Kyslú smotanu zmiešajte s múkou a zrieďte ju naberačkou horúcej polievky. Dobre premiešajte a pomaly vlejte späť do hrnca za stáleho miešania. Pridajte nakrájanú klobásu, prípadne ešte trochu papriky pre výraznejšiu farbu a dochuťte podľa potreby.

Záver:

Povaríme ešte asi 5 minút. Hotovo!

Podávame:
S lyžicou kyslej smotany na vrchu alebo aj bez nej – podľa chuti.

Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*