
Tento dezert inšpirovaný známym koláčom Jerboa (Zerbó) je mimoriadne chutný a navyše návykový. Spojenie čokolády s rumovou arómou, vlašských orechov a marhuľového džemu vytvára neodolateľnú kombináciu. Príprava je jednoduchá a výsledok poteší každého maškrtníka.
Suroviny (na 2 porcie).
- 1 tabuľka horkej čokolády (100 g)
- ½ hrnčeka mlieka (1,25 dl)
- 1 kopcovitá PL kukuričného škrobu
- 1 štipka soli
- 2–3 ČL rumovej arómy
- 5–6 kúskov koláča Zerbó (alebo):
• 50 g opečených, nasekaných vlašských orechov
• 50 g maslových sušienok - 3–4 PL marhuľového džemu
Poznámka: Použitý hrnček má objem 2,5 dl.
Postup:
Príprava základnej vrstvy:
Ak máte koláč Zerbó, nakrájajte ho na kúsky alebo rozdrvte vidličkou.
Ak koláč nemáte, opečte vlašské orechy a nasekajte ich nahrubo. Sušienky pomeľte, postrúhajte alebo rozdrvte na menšie kúsky.
Vrstvenie do pohárov:
Na dno dvoch dezertných pohárov navrstvite buď kúsky koláča Zerbó, alebo striedavo rozdrvené sušienky a orechy.
Príprava čokoládového krému:
V hrnci metličkou premiešajte mlieko, kukuričný škrob a štipku soli. Za stáleho miešania zohrievajte na miernom ohni, až kým zmes nezačne hustnúť.
Pridajte nalámanú čokoládu a rumovú arómu, miešajte, kým sa čokoláda úplne neroztopí a krém nebude hladký.
Zostavenie dezertu:
Na vrstvu omrviniek nalejte niekoľko lyžíc horúceho čokoládového krému.
Pokvapkajte marhuľovým džemom.
Vrstvenie opakujte: omrvinky, čokoláda, džem.
Na záver posypte trochou omrviniek a ozdobte podľa vlastnej chuti.
Tip.
Podávajte mierne teplé alebo nechajte vychladiť v chladničke. Výborne chutí aj po niekoľkých hodinách, keď sa chute prepoja.
Dobrú chuť!
Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply