
Panna cotta je jemný, nebesky lahodný dezert – a v tejto verzii je korunovaný vaječným likérom, čo mu dodáva ešte výnimočnejšiu chuť. Príprava je jednoduchá a rýchla, výsledok však pôsobí elegantne a sviatočne.
Ingrediencie (na 4 väčšie porcie):
- 1 a ¾ hrnčeka smotany na šľahanie (cca 4 dl)
(môžete použiť aj rastlinnú alternatívu; ak použijete nesladenú smotanu, pridajte ½ hrnčeka cukru) - ½ hrnčeka vaječného likéru (cca 1,25 dl)
- 2 balíčky vanilkového cukru
- Semienka z ½ vanilkového struku
(môžete nahradiť vanilkovým extraktom alebo vynechať, ak je likér výrazne vanilkový) - 2 čajové lyžičky želatínového prášku
Poznámka: Štandardná odmerka je 2,5 dl hrnček.
Postup:
Zahrievanie smotany:
V stredne veľkom hrnci (ideálne s rúčkou) zohrejte smotanu spolu so semienkami z vanilkového struku. Pomaly varte 4–5 minút na miernom ohni, občas premiešajte. Nenechávajte bez dozoru.
Pridanie cukru:
Odstavte z ohňa, vmiešajte vanilkový cukor a opäť priveďte k varu za stáleho miešania.
Chladenie a likér:
Odložte z plameňa, nechajte mierne vychladnúť (asi 5 minút), pričom z času na čas premiešajte. Následne pridajte vaječný likér.
Rozpustenie želatíny:
Prisypte želatínu a dôkladne miešajte, kým sa úplne nerozpustí. Uistite sa, že na dne nezostali nerozpustené zvyšky.
Nalievame do pohárov:
Zmes nalejte do pripravených misiek alebo pohárov (opláchnutých studenou vodou), nechajte vychladnúť pri izbovej teplote.
Chladenie:
Zakryte každý pohárik voľne položeným kúskom alobalu (neuzatvárajte vzduchotesne) a vložte do chladničky. Takto dezert neabsorbuje iné pachy.
Stuhnutie:
Nechajte panna cottu stuhnúť v chladničke minimálne 3–4 hodiny. Ozdobte podľa vlastnej fantázie.
Dobrú chuť!
Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply