
Tento cestovinový šalát patrí medzi moje obľúbené – je rýchly, jednoduchý a dá sa pripraviť na tisíc spôsobov podľa toho, čo máte doma. Základom sú cestoviny uvarené al dente, krémová omáčka z majonézy a kyslej smotany, farebné kúsky papriky, syr a klobása. Všetko spolu vytvára skvelú chuťovú kombináciu.
📏 Používajte klasický hrnček s objemom 2,5 dl.
Ingrediencie na omáčku.
- 1 hrnček majonézy
- 1 kopcovitý hrnček kyslej smotany (cca 280 g)
- 1 čajová lyžička soli
- ½ čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
- šťava zo ¼ citróna
- ½ polievkovej lyžice horčice
Ingrediencie na šalát.
- 250 g cestovín (napr. penne)
- 1–2 veľké papriky (najlepšie farebné), nakrájané na kocky
- 100–150 g tvrdého syra, nakrájaného na kocky
- 4 klobásy, nakrájané na kolieska ( salámy alebo šunky)
- voliteľne: červená cibuľa alebo iné druhy paprík podľa chuti
- 1–2 čajové lyžičky soli na osolenie vody na varenie cestovín
Postup:
Cestoviny uvarte v dostatočnom množstve osolenej vody al dente – nesmú sa rozvariť. Počas varenia ich občas premiešajte. Po uvarení cestoviny dôkladne sceďte a nechajte vychladnúť.
V miske si pripravte omáčku – zmiešajte majonézu, kyslú smotanu, soľ, korenie, citrónovú šťavu a horčicu. Do veľkej misy dajte vychladnuté cestoviny, pridajte nakrájanú papriku, syr, klobásu (a voliteľne cibuľu). Zalejte omáčkou a všetko dôkladne premiešajte.
Nechajte odstáť v chladničke aspoň 1–2 hodiny, aby sa chute prepojili.
Dobrú chuť!
Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply