
Kapustové rolky sú tradičným a obľúbeným jedlom, ktoré spája jednoduché suroviny s bohatou chuťou. Vďaka jemne korenenému mäsovo-zeleninovému základu, zabalenému v kapustových listoch a dusenému v lahodnej omáčke, si získajú srdce každého milovníka domácej kuchyne. Tento recept je ideálny na rodinný obed alebo teplú večeru, pri ktorej sa stôl premení na miesto pohody a vône detstva.
Ingrediencie:
- 130 g ryže
- 1 veľká cibuľa, nakrájaná
- 1 strúčik cesnaku, nasekaný
- 4 polievkové lyžice masla alebo tuku (napr. THEA)
- 200 g mrkvy, nastrúhanej
- 3 paradajky, nakrájané
- 350 g mletého hovädzieho mäsa
- 12 listov bielej kapusty (blanšírovaných)
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 1/4 čajovej lyžičky horčice
- 500 ml zeleninového vývaru
- 200 ml kyslej smotany
Postup:
Predvarenie ryže:
Ryžu uvarte podľa návodu na obale, ale len do polo mäkka. Sceďte ju a nechajte vychladnúť.
Príprava plnky:
Na jednej lyžici masla (THEA) orestujte cibuľu a cesnak do sklovitá. Pridajte nastrúhanú mrkvu a nakrájané paradajky, krátko poduste.
Potom pridajte mleté mäso a predvarenú ryžu. Osoľte, okoreňte a restujte, kým mäso nie je hotové.
Plnenie kapusty:
Na každý kapustový list dajte časť plnky a zrolujte do rolky. Konce zastrčte dovnútra alebo rolky zaistite špáradlom či kuchynským špagátom.
Opekanie roliek:
Na zvyšnom masle krátko opečte kapustové rolky zo všetkých strán, aby sa spevnili a získali farbu.
Dusenie:
Vo väčšom hrnci priveďte do varu zeleninový vývar s paradajkovým pretlakom a horčicou. Vložte doň opečené rolky, prikryte a duste na miernom ohni asi 30 minút.
Zakončenie:
Na záver vmiešajte kyslú smotanu, nechajte krátko prevrieť a dochuťte podľa potreby.
Tip na podávanie:
Podávajte horúce, ideálne s čerstvým chlebom alebo varenými zemiakmi.
Dobrú chuť!
Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply