Domáce calzone – Nadýchané kapsy plné chuti.

Calzone – nadýchané plnené vankúšiky.

Tieto výborné calzone sú mäkké, nadýchané a ľahké – plnka ich vôbec nezaťažuje. Skvele sa hodia na obed, večeru aj ako jedlo so sebou – ani na druhý deň nevyschnú a chutia rovnako dobre ako čerstvé.

Množstvo:

Z cesta pripravíte 8–12 kusov, podľa veľkosti.

Použitý hrnček:

Bežný hrnček s objemom 2,5 dl.

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 25 g čerstvého droždia
  • 5 hrnčekov (625 g) hladkej múky
  • 1 čajová lyžička kryštálového cukru
  • 1–1,5 čajovej lyžičky soli (podľa chuti)
  • 2 polievkové lyžice rastlinného oleja
  • 5 polievkových lyžíc mäkkého masla (izbová teplota)
  • ¾ hrnčeka (180 ml) teplej vody
  • ¾ hrnčeka (180 ml) teplého mlieka

Na potretie:

  • 1 žĺtok
  • 2 čajové lyžičky mlieka

Plnka – podľa chuti, napríklad:

  • osmažená červená cibuľa
  • kyslá smotana
  • strúhaný syr
  • slanina a/alebo saláma
  • pizzová omáčka

Postup:

Príprava kvásku:

Droždie rozdrobte do teplého mlieka, pridajte cukor a nechajte pár minút postáť, kým sa droždie aktivuje.

Zamiesenie cesta:

V mise zmiešajte múku, soľ, olej, maslo, teplú vodu a pripravený kvások. Vypracujte mäkké, pružné cesto. Ak je príliš lepivé, postupne prisypte trochu múky. Cesto prikryte utierkou alebo fóliou a nechajte kysnúť na teplom mieste, kým nezdvojnásobí objem.

Príprava plnky:

Medzitým si pripravte plnku: opražte cibuľu, nastrúhajte syr, nakrájajte slaninu alebo salámu, pripravte smotanu alebo omáčku.

Tvarovanie calzone:

Vykysnuté cesto vyklopte na jemne pomúčenú plochu a rozdeľte na 8–12 rovnakých častí. Každý kúsok vyvaľkajte do kruhu, na polovicu navrstvite plnku podľa chuti, potom preložte na polovicu a okraje dôkladne stlačte. Môžete ich ozdobne preložiť ako volániky.

Dokončenie:

Povrch potrite žĺtkom zmiešaným s mliekom. Môžete posypať parmezánom alebo semienkami.

Pečenie:

Uložte na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte v predhriatej rúre pri 180 °C (horný a dolný ohrev), kým nebudú pekne zlatisté – približne 20–25 minút.

Tip:

Calzone chutia výborne aj studené a výborne sa hodia do desiatového balíčka.

Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*