Túto jahodovú omáčku si budete dávať na všetko!

Jahodová omáčka.

Táto výrazne červená, voňavá jahodová omáčka je ideálnym doplnkom k zmrzline, cheesecakom, palacinkám, sušienkam či iným dezertom. Dodá im sviežosť, šťavnatosť a výnimočný chuťový zážitok. Príprava je rýchla a jednoduchá.

Ingrediencie:

  • 600 g jahôd (nakrájaných na štvrtiny)
  • ½ až ¾ šálky cukru (podľa sladkosti jahôd)
  • 1 vrchovatá PL kukuričného škrobu
  • šťava z ½ citróna (voliteľné, pre osviežujúcu kyslosť)
  • ½ šálky vody

Postup:

Jahody premiešajte s cukrom a citrónovou šťavou. Nechajte odstáť 30 minút, aby pustili šťavu.

Zmes preneste do hrnca a varte na strednom ohni 5–10 minút, kým jahody zmäknú. Miešajte, aby sa nepripálili.

V miske rozmiešajte škrob v ½ šálke vody. Postupne ho prilievajte do horúcej jahodovej zmesi, neustále miešajúc metličkou alebo vareškou. Varte ešte niekoľko minút, kým omáčka nezhustne. Nevarte príliš dlho – po vychladnutí ešte zhustne.

Odstavte z ohňa a omáčku rozmixujte ponorným mixérom dohladka.

Nechajte vychladnúť a skladujte v uzatvárateľnej nádobe v chladničke.

Tipy na podávanie:

Podávajte s vanilkovou zmrzlinou, tvarohovým koláčom, palacinkami, bublaninou alebo len tak, na lyžičku.

V chladničke vydrží 1–2 týždne. Použite praktickú nádobu, z ktorej sa dá ľahko naberať.

Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*