
Jahodová omáčka.
Táto výrazne červená, voňavá jahodová omáčka je ideálnym doplnkom k zmrzline, cheesecakom, palacinkám, sušienkam či iným dezertom. Dodá im sviežosť, šťavnatosť a výnimočný chuťový zážitok. Príprava je rýchla a jednoduchá.
Ingrediencie:
- 600 g jahôd (nakrájaných na štvrtiny)
- ½ až ¾ šálky cukru (podľa sladkosti jahôd)
- 1 vrchovatá PL kukuričného škrobu
- šťava z ½ citróna (voliteľné, pre osviežujúcu kyslosť)
- ½ šálky vody
Postup:
Jahody premiešajte s cukrom a citrónovou šťavou. Nechajte odstáť 30 minút, aby pustili šťavu.
Zmes preneste do hrnca a varte na strednom ohni 5–10 minút, kým jahody zmäknú. Miešajte, aby sa nepripálili.
V miske rozmiešajte škrob v ½ šálke vody. Postupne ho prilievajte do horúcej jahodovej zmesi, neustále miešajúc metličkou alebo vareškou. Varte ešte niekoľko minút, kým omáčka nezhustne. Nevarte príliš dlho – po vychladnutí ešte zhustne.
Odstavte z ohňa a omáčku rozmixujte ponorným mixérom dohladka.
Nechajte vychladnúť a skladujte v uzatvárateľnej nádobe v chladničke.
Tipy na podávanie:
Podávajte s vanilkovou zmrzlinou, tvarohovým koláčom, palacinkami, bublaninou alebo len tak, na lyžičku.
V chladničke vydrží 1–2 týždne. Použite praktickú nádobu, z ktorej sa dá ľahko naberať.
Dobrú chuť!
Leave a Reply