Kávový sen s chrumkavými orechmi.

Ak milujete vôňu kávy a chuť chrumkavých orechov, tento jemný zákusok je stvorený práve pre vás. Spojenie nadýchaného cesta, lahodného maslového krému a voňavej kávy vás očarí už pri prvom súste.

Orechovo-kávová fantázia.

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 6 vajec
  • 150 g kryštálového cukru
  • 3 lyžice silnej čiernej kávy
  • 150 g vlašských orechov
  • 3 lyžice hladkej (napr. špaldovej) múky
  • 1 ČL prášku do pečiva

Na krém:

  • 2 žĺtky
  • 150 g kryštálového cukru
  • 5 lyžíc silnej čiernej kávy
  • 200 g masla (alebo kombinácia 150 g masla a 50 g margarínu)

Na posypanie:

  • 50 g vlašských orechov
  • 2–3 kocky horkej čokolády

Postup:

1. Príprava orechov:

Celé množstvo orechov opečte nasucho na panvici s nepriľnavým povrchom. Odložte si 50 g na posypanie koláča.

Zvyšných 100 g pomeľte na jemno.

2. Cesto:

Oddeľte bielky od žĺtkov. Bielky vyšľahajte dotuha.

Žĺtky vyšľahajte s cukrom do peny. Postupne pridajte kávu, pomleté orechy a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Nakoniec jemne vmiešajte vyšľahané bielky – najprv 2 lyžice, potom zvyšok po častiach.

3. Pečenie:

Rúru predhrejte na 200 °C.

Cesto vylejte na plech (cca 34 × 22 cm) vystlaný papierom na pečenie. Pečte 25–30 minút. Otestujte špáradlom – ak po vytiahnutí ostane suché, cesto je hotové.

Po upečení nechajte pár minút na plechu, potom odstráňte papier a nechajte vychladnúť.

4. Krém:

Maslo s cukrom vyšľahajte do peny (môže to trvať až 10 minút). Pridajte žĺtky jeden po druhom a ďalej šľahajte.

Nakoniec postupne primiešajte kávu. Krém dajte do chladničky stuhnúť.

5. Finalizácia:

Na vychladnuté cesto rovnomerne natrite krém. Posypte nasekanými opečenými orechmi a nastrúhanou čokoládou. Koláč nechajte v chladničke aspoň 1 hodinu pred krájaním.

Tip:

Ak je maslo pri izbovej teplote príliš tvrdé, môžete ho zjemniť pridaním trošky mäkšieho margarínu (napr. 150 g masla + 50 g margarínu). Tento krém sa osvedčil ako veľmi stabilný a chutný.

Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*