
Tento dezert je dokonalým spojením jemného orechového korpusu, lahodného kávového krému a bohatej čokoládovej polevy. Ideálny pre sviatočné chvíle aj ako sladká bodka ku káve.
Ingrediencie:
Cesto:
- 6 vajec
- 150 g kryštálového cukru
- 3 PL hladkej múky
- 150 g nasekaných vlašských orechov
- ½ ČL prášku do pečiva
- štipka soli
Krém:
- 3 dl mlieka
- 3 PL hladkej múky
- 1 PL mletej kávy
- 1 ČL vanilkového cukru
- 250 g margarínu (izbovej teploty)
- 180 g práškového cukru
- 5 PL nasekaných vlašských orechov
Poleva:
- 150 g tmavej čokolády
- 50 g rozpusteného margarínu
Postup:
Príprava cesta:
Oddelíme bielky od žĺtkov. Bielky vyšľaháme so 75 g cukru do tuhého snehu.
Žĺtky vymiešame so zvyšným cukrom do bledej peny. Múku zmiešame s orechmi, práškom do pečiva a soľou.
Do žĺtkovej zmesi opatrne vmiešame sneh z bielkov, potom po častiach prisypeme suché ingrediencie. Cesto rovnomerne rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 25–30 minút, kým nie je povrch zlatistý a špajdľa po zapichnutí suchá.
Necháme vychladnúť, odstránime papier a cesto vrátime späť na plech.
Príprava krému:
V mlieku dôkladne rozmiešame múku, kávu a vanilkový cukor. Za stáleho miešania varíme, kým zmes nezhustne ako puding. Necháme úplne vychladnúť (občas premiešame, aby sa nevytvorila kožka).
V miske vyšľaháme margarín s práškovým cukrom do peny. Po častiach primiešame vychladnutý kávový krém.
Nakoniec vmiešame nasekané orechy.
Zloženie koláča:
Krém rovnomerne natrieme na upečený korpus.
Čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli a zmiešame ju s rozpusteným margarínom do leskla.
Polevu nalejeme na krém a uhladíme. Koláč necháme stuhnúť v chladničke, ideálne niekoľko hodín.
Pred podávaním nakrájame na úhľadné obdĺžniky.
Dobrú chuť!
Leave a Reply