Neodolateľné orechové rezy.

Tieto orechové tyčinky sú lahodným spojením jemného cesta, bohatého orechového krému a čokoládovej polevy. Vynikajúce ku káve, na sviatočný stôl aj ako sladký darček.

Ingrediencie:

Orechové pláty (každý na plech 30 × 40 cm):
(upečieme 3-krát rovnaké cesto)

  • 5 vajec
  • 10 dkg práškového cukru
  • 3 lyžice vody
  • 9 dkg hladkej múky
  • 7 dkg mletých vlašských orechov
  • ½ balíčka prášku do pečiva
  • štipka soli

Orechový krém:

  • 14 dkg hladkej múky
  • 9 dl mlieka
  • 27 dkg kryštálového cukru
  • 2 ČL vanilkového cukru
  • 3 žĺtky
  • 25 dkg masla
  • 25 dkg margarínu
  • 250 g mletých vlašských orechov
  • 1 ČL rumovej arómy (voliteľne)

Poleva:

  • cca 10 dkg čokolády
  • 1 PL margarínu
  • 1 PL oleja
  • trochu krému na ozdobu

Voliteľné:

  • broskyňový džem na potretie pod krém

Postup:

Cesto:

Predhrejte rúru na 180 °C.

Múku zmiešajte s práškom do pečiva a orechmi.

Žĺtky vyšľahajte s cukrom a vodou do peny.

Bielky vyšľahajte so štipkou soli na tuhý sneh. Do snehu postupne zľahka primiešajte žĺtkovú penu a múčnu zmes. Cesto rovnomerne rozotrite na plech vystlaný papierom na pečenie.

Pečte cca 30 – 35 minút, skúste špajdľou. Nechajte mierne vychladnúť, potom stiahnite papier.

Rovnakým spôsobom upečte ešte ďalšie 2 pláty.

Krém:

Polovicu mlieka dajte variť, pridajte cukor a vanilkový cukor.

Do zvyšku mlieka rozmiešajte múku, potom vlejte do horúceho mlieka. Za stáleho miešania varte do zhustnutia.

Odstavte z ohňa a rýchlo primiešajte žĺtky (uvaria sa v horúcom kréme). Nechajte vychladnúť, občas premiešajte, aby nevznikla kožka.

Maslo a margarín vyšľahajte do peny, postupne primiešajte do vychladnutej zmesi. Nakoniec pridajte mleté orechy a voliteľne aj rumovú arómu.

Zostavenie:

Pláty potrite krémom, poskladajte ich na seba.
(Voliteľne môžete každý plát pred krémom potrieť broskyňovým džemom.)

Vrch  koláča potrite čokoládovou polevou:

Rozpustite čokoládu s margarínom a olejom nad parou,  vymiešajte do leskla, natrite na vrch.

Ozdobte zvyšným krémom podľa vlastnej fantázie. Nechajte stuhnúť, potom nakrájajte na tyčinky alebo rezy.

Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*