Slávnostné vanilkové venčeky.

Tento elegantný a nadýchaný dezert pripravujem každé sviatky – je chutný, ľahký a na stole pôsobí mimoriadne slávnostne. Pripomína veterníky, ale jeho kruhový tvar a jemná plnka z neho robia neprehliadnuteľný kúsok.

Suroviny:

Na cesto:

  • 200 g hladkej múky
  • 100 g tuku (maslo alebo margarín)
  • 2,5 dl vody
  • štipka soli
  • štipka prášku do pečiva
  • 5 vajec

Na krém:

  • 2 čajové lyžičky vanilkového pudingového prášku
  • 8 lyžíc cukru
  • 7 dl mlieka
  • 1 čajová lyžička vanilkového cukru
  • 5 dl smotany na šľahanie

Na dokončenie:

  • práškový cukor na posypanie

Postup:

1. Príprava cesta.

Vodu, tuk a štipku soli priveďte do varu. Pridajte múku a miešajte, kým sa cesto nezačne oddeľovať od stien hrnca. Nechajte mierne vychladnúť.

Po jednom zašľahajte vajcia a napokon pridajte štipku prášku do pečiva.

2. Tvarovanie.

Cesto vložte do cukrárskeho vrecka.

Na plech vystlaný papierom na pečenie vytláčajte porcie cesta vo veľkosti vlašského orecha. Ukladajte ich ďalej od seba – pri pečení narastú.

Nechajte 1 hodinu odpočívať pri izbovej teplote.

3. Pečenie.

Pred vložením do rúry šišky jemne postriekajte vodou. Pečte v predhriatej rúre na 200 °C približne 20 minút.

Počas pečenia neotvárajte dvierka rúry, aby šišky nespadli.

Po upečení nechajte vychladnúť v pootvorenej rúre.

4. Krém.

Mlieko, cukor a pudingový prášok zmiešajte a uvarte podľa návodu. Nechajte vychladnúť.

Vychladnutý puding vymiešajte metličkou dohladka.

Smotanu vyšľahajte do tuha a 2–3 lyžice primiešajte do pudingu.

Dochuťte vanilkovým cukrom.

5. Plnenie a podávanie.

Vrch každej upečenej šišky opatrne odrežte. Naplňte ich krémom a zvyšnou šľahačkou.

Prikryte odrezaným „vrchnáčikom“ a posypte práškovým cukrom.

🎄 Tip na záver:

Tento dezert môžete podávať aj ako „venčekový koláč“ – namiesto jednotlivých porcií vytvarujte cesto do jedného väčšieho kruhu a upečte ho ako tortový korpus. Efekt zaručený!

Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*