Zabudnite na hranolky – „Zlaté zemiaky“ sú oveľa chutnejšie!

Tento zemiakový pokrm si zamilujete – chrumkavý, krémový, plný chuti a pripravený za chvíľku. Ideálny ako príloha aj ako ľahké samostatné jedlo.

Ingrediencie:

  • 4–5 stredne veľkých zemiakov (cca 800–900 g)
  • 3 lyžice strúhaného syra (parmezán + trapist)
  • 1 dl nízkotučnej smotany na varenie
  • soľ podľa chuti
  • sušený tymian
  • 1 šálka pikantnej červenej papriky (nakladanej alebo pečenej)
  • 1 čajová lyžička strúhanky
  • 1 čajová lyžička oleja
  • 1 koktailová (cherry) paradajka

Postup:

Zemiaky pripravíme:

Ošúpeme ich a nakrájame na približne 0,5 cm hrubé plátky. Varíme ich v osolenej vode 4–5 minút, potom scedíme.

Zapekacia miska:

Okrúhlu keramickú zapekaciu misku vymastíme olejom a posypeme strúhankou. Uložíme do nej scedené zemiaky.

Dochutenie:

Zemiaky zalejeme smotanou a posypeme väčšinou strúhaného syra (1 lyžicu si odložíme). Do stredu uložíme koktailovú paradajku a vetvičku tymianu.

Pečenie – 1. fáza:

Pečieme v predhriatej rúre na 180 °C (horný a dolný ohrev) približne 15 minút.

Druhý syr s posýpkou:

Odložený syr zmiešame so strúhankou a nasekanou paprikou. Zemiaky posypeme touto zmesou.

Pečenie – 2. fáza:

Vrátime do rúry a pečieme ešte asi 5 minút, kým povrch nezíska zlatistú, chrumkavú kôrku. Dávame pozor, aby sa nespálil.

Tip:

Ak vám nechutí parmezán, pokojne ho vynechajte alebo nahraďte iným syrom podľa chuti.

Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*