Jednoduchý krémový marhuľový koláč ako od babičky.

Tento lahodný tvarohový koláč s marhuľami a ricottou je ideálny letný dezert – svieži, jemný a krásne voňavý. Skvelo sa hodí ku káve alebo ako sladká bodka po obede.

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 300 g hladkej múky
  • 60 g práškového cukru
  • 8 g vanilkového cukru
  • 120 g masla (studeného, nakrájaného na kúsky)
  • 1 vajce
  • nastrúhaná kôra z 1 citróna

Na plnku:

  • 350 g ricotty ( alebo tvarohu)
  • 100 g bieleho jogurtu
  • 60 g cukru
  • 30 g kukuričného škrobu
  • šťava z 1/2 citróna
  • 2 vajcia

Na vrch:

  • 10 marhúľ (prekrojených na polovice)
  • mandľové lupienky podľa chuti
  • práškový cukor na posypanie

Postup:

Príprava cesta:

V miske zmiešajte múku, práškový a vanilkový cukor, nastrúhanú citrónovú kôru a studené maslo. Prstami alebo mixérom vypracujte drobenku. Pridajte vajce a vypracujte hladké cesto. Zabaľte ho do fólie a dajte na 30 minút do chladničky.

Formovanie:

Cesto vyvaľkajte a vložte do tortovej formy s priemerom 22 cm. Okraje vytiahnite do výšky 2–3 cm. Dno jemne popichajte vidličkou.

V miske vyšľahajte ricottu, jogurt, cukor, škrob, citrónovú šťavu a vajcia do hladkej hmoty. Nalejte ju na pripravené cesto.

Ovocie:

Na plnku naukladajte polovice marhúľ reznou stranou nahor. Posypte mandľovými lupienkami.

Pečenie:

Koláč pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 40–45 minút, kým povrch jemne nezhnedne.

Dokončenie:

Po vychladnutí koláč posypte práškovým cukrom.

Tip:

Ak sú marhule veľmi kyslé, môžete ich pred pečením jemne posypať cukrom.

Dobrú chuť! 🍑🥧

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*