Mäkké škoricové vrkoče, veľmi chutné a zostanú mäkké aj na druhý deň.

Malá orechová lahôdka.

Jednoduchý a chutný recept na sladké kysnuté pečivo s orechovou plnkou.

Suroviny:

Cesto:

  • 1 kg hladkej múky
  • 150 g cukru
  • 1 čajová lyžička soli
  • 42 g čerstvého droždia (alebo 20 g sušeného)
  • 5 dl mlieka
  • 150 g masla (alebo margarínu)
  • 2 vajcia
  • trochu vanilkovej arómy

Plnka:

  • 200 g mletých vlašských orechov
  • 5 polievkových lyžíc masla
  • 100 g cukru
  • trochu mlieka (na zriedenie plnky)
  • mletá škorica podľa chuti (1–2 ČL)
  • 1 vaječný žĺtok na potretie

Postup:

Droždie rozpustite vo vlažnom mlieku spolu s lyžičkou cukru a nechajte chvíľu postáť, kým nevykysne. Múku preosejte do väčšej misy, pridajte soľ a zvyšný cukor.

Do múky pridajte vajcia, zvyšné mlieko, rozpustené maslo a vanilkovú arómu. Prilejte aj vykysnuté droždie.

Všetky suroviny dobre premiešajte a vypracujte hladké cesto. Zakryte ho a nechajte kysnúť na teplom mieste, kým nezdvojnásobí svoj objem (približne 1 hodina).

Medzitým si pripravte plnku: zmiešajte mleté orechy s cukrom, rozpusteným maslom, škoricou a toľkým množstvom mlieka, aby vznikla dobre roztierateľná hmota.

Vykysnuté cesto rozvaľkajte na obdĺžnik. Rovnomerne natrite orechovou plnkou. Dlhšiu stranu preložte do stredu a potom aj druhú stranu tak, aby sa prekrývali.

Nakrájajte na približne 12 kúskov. Každému kúsku zľahka zatočte konce a poukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Nechajte ešte 20 minút kysnúť.

Potrite žĺtkom a pečte vo vyhriatej rúre pri 200 °C približne 20 minút – dozlata.

Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*