Mäkké donuty, tie z obchodu sa im nevyrovnajú!

Jemné donuty – obľúbené jedlo celej rodiny.

Tento recept patrí k obľúbeným v našej rodine. Pripravujeme ho často, pretože donuty sú mimoriadne chutné!

Ingrediencie:

Cesto:

  • 240 ml mlieka (vlažného)
  • 7 g sušeného droždia
  • 530 g hladkej múky
  • 70 g práškového cukru
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 2 vajcia
  • kôra z 1 citróna (nastrúhaná)
  • 125 g rozpusteného masla

Poleva – varianty.

Cukrová poleva:

  • 300 g práškového cukru
  • 1 bielok
  • pár kvapiek červeného potravinárskeho farbiva (voliteľné)

Čokoládová poleva:

  • 150 g horkej alebo mliečnej čokolády
  • cca 1 polievková lyžica rastlinného oleja

Postup:

Kvások:
Do vlažného mlieka pridajte trochu cukru, prisypte sušené droždie a nechajte 5 minút odstáť.

Cesto:
Múku preosejte do misy, pridajte cukor, vanilkový cukor, vajcia, citrónovú kôru a rozpustené maslo. Pridajte pripravený kvások a vypracujte hladké cesto (cca 10 minút). Zakryte a nechajte kysnúť 1 hodinu na teplom mieste.

Tvarovanie:
Vykysnuté cesto vyvaľkajte na hrúbku 1–1,5 cm. Pomocou väčšieho pohára alebo formičky vykrajujte kruhy, v strede urobte menší otvor (napr. štamprlíkom). Nechajte ešte 30 minút podkysnúť.

Varenie:
Šišky smažte v stredne rozpálenom oleji z oboch strán dozlatista. Nechajte ich odkvapkať na papierovej utierke.

Poleva:
Na vodnom kúpeli zmiešajte práškový cukor s bielkom. Miešajte, kým zmes nie je hladká, potom pridajte farbivo. ( podľa vlastnej chuti)

Čokoládovú polevu pripravíte rozpustením čokolády s olejom nad parou alebo v mikrovlnke.

Zdobenie:
Vychladnuté šišky namáčajte do polevy podľa chuti. Posypte farebnou posýpkou, podľa chuti.  Recept vystačí približne na 20–22 kusov.

Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*