Balatonská kocka, veľmi lahodná, obľúbená a jednoduchá.

Obľúbený medový koláč s krémom a broskyňovým džemom.

Tento koláč pečieme už mnoho rokov – a stále patrí medzi našich favoritov. Ak ste ho ešte nevyskúšali, určite odporúčame!

Ingrediencie:

Cesto:

  • 500 g hladkej múky
  • 150 g práškového cukru
  • 170 g masla
  • 2 lyžice medu
  • 1 lyžica kakaa
  • 1 čajová lyžička sódy bikarbóny
  • 2 vajcia
  • 4 lyžice kyslej smotany

Krém:

  • 1 liter mlieka
  • 130 g krupice
  • 250 g masla
  • 250 g práškového cukru

Ešte budete potrebovať:

  • broskyňový džem (podľa chuti, na potretie medzi plátmi)

Postup:

1. Príprava cesta:

V miske zmiešajte múku, cukor, kakao a sódu bikarbónu. Maslo s medom zľahka zohrejte vo vodnom kúpeli alebo v mikrovlnke, aby sa roztopili, potom pridajte vajcia a dobre premiešajte.

Túto zmes nalejte do múčnej zmesi, premiešajte a pridajte kyslú smotanu.

Vypracujte hladké cesto, rozdeľte ho na 4 rovnaké časti.

Každú časť rozvaľkajte na veľkosť plechu (cca 20 × 35 cm) a pečte jednotlivo na opačnej strane pomúčenej formy pri teplote 180 °C asi 8 minút.

2. Krém:

Mlieko priveďte do varu, postupne zašľahajte krupicu a uvarte hustú kašu. Nechajte vychladnúť.

Maslo vymiešajte s práškovým cukrom do peny, potom pridajte vychladnutú krupicovú kašu a vymiešajte do hladkého krému.

3. Zostavenie koláča:

Na prvý upečený plát natrite polovicu krému. Prikryte druhým plátom a ten potrite broskyňovým džemom. Na to položte tretí plát a natrite zvyšný krém.

Na záver položte štvrtý plát a jemne pritlačte.

Tip: Koláč nechajte odstáť  cez noc v chladničke – pláty krásne zmäknú a chute sa prepoja.

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*