Jednoduché penové orechové mesiačiky.

Lahodná kombinácia drobivého vanilkového cesta, marhuľového džemu a nadýchanej orechovej peny. Ak milujete orechy a jemné zákusky, tento recept je ako stvorený pre vás.

Poznámka: Používa sa bežný hrnček s objemom 2,5 dl.

Ingrediencie:

(na plech s rozmermi cca 20 × 25 cm)

Cesto:

  • 2 a ½ hrnčeka hladkej múky (cca 375 g)
  • 150 g mäkkého tuku (napr. 50 g masla + 100 g bravčovej masti, prípadne len masť alebo margarín)
  • 6 žĺtkov
  • ¾ hrnčeka práškového cukru (cca 120 g)
  • ½ balíčka prášku do pečiva (cca 5 g)
  • 1 balíček vanilkového cukru (cca 12 g)
  • štipka soli

Plnka:

  • ¾ hrnčeka marhuľového džemu (cca 200 ml)

Orechová pena:

  • 6 bielkov
  • 1 a ¼ hrnčeka kryštálového cukru (cca 200 g)
  • 300 g mletých vlašských orechov

Postup:

Príprava cesta:

Všetky suroviny na cesto dobre premiešajte. Cesto rozvaľkajte na veľkosť plechu a uložte ho do formy vystlanej papierom na pečenie. V prípade potreby si pomôžte prstami, aby rovnomerne pokrylo celý plech. Ak je cesto príliš lepkavé, nechajte ho asi 30 minút odpočívať v chladničke.

Potretie džemom:

Na pripravené cesto rovnomerne natrite marhuľový džem.

Príprava peny:

Bielky vyšľahajte do mäkkej peny, potom postupne pridávajte cukor a šľahajte do tuhého snehu. Nakoniec zľahka vmiešajte orechy pomocou varechy, aby sa pena nezrazila.

Pečenie:

Orechovú penu rozotrite na vrstvu džemu. Pečte v rúre predhriatej na 170 °C (horný a dolný ohrev) približne 30 – 40 minút, kým povrch mierne nezhnedne. Upečený koláč nechajte dobre vychladnúť.

Dokončenie:

Po vychladnutí vykrajujte z koláča tvary v podobe mesiačikov pomocou formičky.

Tip:

Zvyšky cesta po vykrajovaní nemusíte vyhadzovať – dajú sa použiť ako základ do pohárových dezertov alebo rozdrviť do nepečených guľôčok.

Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*