
Čokoládové vlny s bielym krémom.
Tento koláč s jemným kakaovým cestom a krémovou náplňou z bieleho pudingu vás prekvapí nielen chuťou, ale aj originálnym spôsobom prípravy. Stačí vareška a máte dezert, ktorý zmizne zo stola rýchlejšie, než ho stihnete nakrájať.
Cesto:
- 200 g hladkej múky
- 100 g polohrubej múky
- 2 polievkové lyžice kakaového prášku
- 100 g kryštálového cukru
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 100 g bravčovej masti (alebo 120 g masla)
- 2 vajcia
- 2 dl mlieka
- 2 polievkové lyžice kyslej smotany
- ½ balíčka prášku do pečiva (6 g)
- štipka soli
Na vrch:
- 2 balíčky pudingového prášku s príchuťou bielej čokolády ( alebo vanilkový)
- 50 g bielej čokolády
- 6 polievkových lyžíc cukru
- 1 liter mlieka
Postup:
Vajcia vyšľaháme s cukrom do peny (až kým zmes nezbledne), potom pridáme roztopenú (ale vychladnutú) masť alebo maslo, mlieko, smotanu a nakoniec múku zmiešanú s kakaom, práškom do pečiva a štipkou soli. Vznikne hustejšie cesto, ktoré rozotrieme do vymasteného a múkou vysypaného plechu s rozmermi 20 × 30 cm.
Pečieme v predhriatej teplovzdušnej rúre pri 170 °C asi 13 – 18 minút. Čas je orientačný – radšej si urobte test ihlou.
Upečený koláč vyklopíme na dosku a kým je ešte horúci, pomocou rúčky varešky doň urobíme množstvo jamiek (čím viac, tým lepšie – puding sa pekne vsiakne a koláč bude šťavnatejší).
Pripravíme puding podľa návodu, do ešte horúceho pudingu pridáme nalámanú bielu čokoládu a miešame, kým sa čokoláda rozpusti a spojí s pudingom. Ešte horúci krém rovnomerne nalejeme na koláč, aby zatiekol aj do pripravených jamiek.
Necháme mierne stuhnúť a potom krájame a podávame.
Dobrú chuť!
Leave a Reply