
Krupicové palacinky s tvarohovo-citrónovou plnkou.
Lahodné a jednoduché na prípravu. Vhodné ako sladké hlavné jedlo alebo dezert.
Použitý objem šálky: 2,5 dl
Ingrediencie:
Na palacinky:
- 3 vajcia
- štipka soli
- 2 PL kryštálového cukru
- 1 a 2/3 šálky krupice (cca 250 g)
- 2 a 1/2 šálky mlieka (cca 6 dl)
- 50 g masla (rozpusteného)
Na tvarohovú plnku:
- 250 g tvarohu
- šťava a nastrúhaná kôra z 1/2 citróna
- 2 PL kyslej smotany
- 1 balíček vanilkového cukru (alebo 1 ČL vanilkového extraktu)
- 1/4 šálky kryštálového cukru (cca 40 g)
Postup:
Príprava cesta:
Vajcia vyšľahajte so štipkou soli a cukrom. Pridajte krupicu a nechajte cesto odstáť 15 minút, aby krupica napučala. Medzitým rozpustite maslo a nechajte ho vychladnúť.
Príprava plnky:
Tvaroh roztlačte vidličkou a zmiešajte s citrónovou šťavou a kôrou, kyslou smotanou, vanilkou a cukrom. Dobre premiešajte.
Doplenie cesta a pečenie:
Do napučaného cesta postupne vmiešajte mlieko a vychladnuté rozpustené maslo. Na rozpálenej panvici pečte tenké palacinky. Pred každou palacinkou môžete pridať kvapku oleja pre ľahšie otáčanie.
Tip: Palacinky budú najlepšie na indukčnej panvici, ak používate elektrický sporák.
Podávanie:
Palacinky môžete naplniť pripravenou tvarohovo-citrónovou plnkou a podávať teplé. Výborne chutia aj s ovocím alebo sypané práškovým cukrom.
Dobrú chuť!
Leave a Reply