Rýchle a chrumkavé jablkové závitky – za 30 minút.

Chrumkavé jablkové koláčiky z rýchleho olejového  cesta.

Tieto koláčiky sú ideálne k šálke horúceho čaju – s jemne chrumkavým cestom a voňavou jablkovou plnkou. Cesto je pripravené doslova za pár minút!

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 125 ml vody
  • 120 ml rastlinného oleja
  • ½ ČL soli
  • 1 ČL cukru
  • 350 g hladkej múky

Na plnku:

  • 5 väčších jabĺk (cca 850 g)
  • 100 g kryštálového cukru
  • 40 g masla
  • 1 ČL mletej škorice
  • 1 PL kukuričného alebo zemiakového škrobu
  • 1 ČL vanilkového cukru

Na dokončenie:

  • 1 vajíčko (na potretie)
  • práškový cukor na posypanie

Postup:

Príprava cesta:

V hlbokej miske zmiešajte vodu, olej, soľ a cukor. Pridajte preosiatu múku a vypracujte hladké a pružné cesto.

Príprava plnky:

Ošúpte jablká, odstráňte jadrá a nakrájajte ich na malé kocky. Na panvici rozohrejte maslo, pridajte jablká, cukor a škoricu. Opekajte 8–10 minút, kým jablká nezmäknú. Prisypte škrob, premiešajte a ešte 1–2 minúty povarte. Nakoniec pridajte vanilkový cukor, premiešajte a nechajte vychladnúť.

Tvarovanie koláčikov:

Cesto rozdeľte na 18 rovnakých kúskov a každý rozvaľkajte na tenkú, priesvitnú  placku. Do stredu rozotrite trochu jablkovej plnky, zahnite okraje a zrolujte do roládky.

Pečenie:

Koláčiky poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrite ich rozšľahaným vajíčkom a pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 25–30 minút, kým nie sú zlatisté.

Podávanie:

Upečené koláčiky posypte práškovým cukrom a podávajte ešte teplé.

Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*