
Táto krémová karfiolová polievka s kyslou smotanou je ideálnym jedlom na ľahší obed či večeru. Vďaka jednoduchým surovinám a jemnej chuti si ju obľúbia aj deti.
Ingrediencie:
- 2 PL oleja
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 ČL mletej červenej papriky
- 2 mrkvy
- 2 zemiaky
- 1 menší karfiol
- 1,2 l zeleninového vývaru (prípadne vody)
- 1 bobkový list
- 1 ČL sušenej majoránky (voliteľne)
- soľ podľa chuti
- mleté čierne korenie podľa chuti
- 2 PL kyslej smotany
- 1 PL hladkej múky
- čerstvá petržlenová vňať na posypanie (voliteľne)
Postup:
Príprava surovín:
Karfiol rozdeľte na menšie ružičky. Zemiaky a mrkvu ošúpte a nakrájajte na kocky. Cibuľu nasekajte nadrobno, cesnak prelisujte alebo posekajte.
Základ polievky:
V hrnci rozohrejte olej a orestujte cibuľu do sklovita. Pridajte cesnak a krátko orestujte, kým nezavonia.
Paprika a zelenina:
Odstavte hrniec z ohňa, pridajte červenú papriku, premiešajte a zalejte malým množstvom vody, aby sa korenie nespálilo. Pridajte mrkvu, zemiaky a karfiol.
Varenie:
Zalejte vývarom (alebo vodou), osoľte, okoreňte, pridajte bobkový list a majoránku. Varte na strednom ohni asi 20 minút, kým zelenina nezmäkne.
Zahustenie:
V miske zmiešajte kyslú smotanu s múkou a trochou vody do hladkej zmesi. Pridajte niekoľko lyžíc horúcej polievky, premiešajte, a potom túto zmes pomaly vlejte späť do hrnca za stáleho miešania.
Dokončenie:
Polievku povarte ešte 2–3 minúty. Ochutnajte a podľa potreby dochuťte.
Servírovanie:
Podávajte posypané nasekanou petržlenovou vňaťou a s čerstvým chlebom.
Dobrú chuť!
Leave a Reply