Karfiolová polievka s kyslou smotanou.

Táto krémová karfiolová polievka s kyslou smotanou je ideálnym jedlom na ľahší obed či večeru. Vďaka jednoduchým surovinám a jemnej chuti si ju obľúbia aj deti.

Ingrediencie:

  • 2 PL oleja
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 ČL mletej červenej papriky
  • 2 mrkvy
  • 2 zemiaky
  • 1 menší karfiol
  • 1,2 l zeleninového vývaru (prípadne vody)
  • 1 bobkový list
  • 1 ČL sušenej majoránky (voliteľne)
  • soľ podľa chuti
  • mleté čierne korenie podľa chuti
  • 2 PL kyslej smotany
  • 1 PL hladkej múky
  • čerstvá petržlenová vňať na posypanie (voliteľne)

Postup:

Príprava surovín:
Karfiol rozdeľte na menšie ružičky. Zemiaky a mrkvu ošúpte a nakrájajte na kocky. Cibuľu nasekajte nadrobno, cesnak prelisujte alebo posekajte.

Základ polievky:
V hrnci rozohrejte olej a orestujte cibuľu do sklovita. Pridajte cesnak a krátko orestujte, kým nezavonia.

Paprika a zelenina:
Odstavte hrniec z ohňa, pridajte červenú papriku, premiešajte a zalejte malým množstvom vody, aby sa korenie nespálilo. Pridajte mrkvu, zemiaky a karfiol.

Varenie:
Zalejte vývarom (alebo vodou), osoľte, okoreňte, pridajte bobkový list a majoránku. Varte na strednom ohni asi 20 minút, kým zelenina nezmäkne.

Zahustenie:
V miske zmiešajte kyslú smotanu s múkou a trochou vody do hladkej zmesi. Pridajte niekoľko lyžíc horúcej polievky, premiešajte, a potom túto zmes pomaly vlejte späť do hrnca za stáleho miešania.

Dokončenie:
Polievku povarte ešte 2–3 minúty. Ochutnajte a podľa potreby dochuťte.

Servírovanie:
Podávajte posypané nasekanou petržlenovou vňaťou a s čerstvým chlebom.

Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*