Ľadový vietor.

Ingrediencie:

Bielkový korpus:

  • 9 bielkov
  • 300 g kryštálového cukru
  • 1 PL jablčného octu

Krém:

  • 9 žĺtkov
  • 4 PL kryštálového cukru
  • 4 PL hladkej múky
  • 250 ml mlieka
  • 3 balíčky vanilkového cukru
  • 250 g margarínu (masla)

Na vyšľahanie:

  • 500 ml smotany na šľahanie (môžete použiť aj viac podľa chuti)

Ovocie podľa výberu:

  • banány, jahody, kiwi a pod.
  • citrónová šťava (na pokvapkanie banánov, aby nezhnedli)

Postup:

1. Príprava korpusu:

Bielky vyšľahajte dotuha. Postupne pridávajte cukor a nakoniec primiešajte jablčný ocot. Zmes rozotrite na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte pri 150 °C približne 1 hodinu, kým povrch nezíska svetložltú farbu. Nechajte úplne vychladnúť a potom korpus rozrežte na tri rovnaké časti.

2. Príprava krému:

Žĺtky vyšľahajte s cukrom, pridajte múku a vanilkový cukor. Mlieko zahrejte takmer k varu a postupne doň za stáleho miešania pridávajte žĺtkovú zmes. Varte na miernom ohni, kým krém nezhustne. Nechajte vychladnúť a potom primiešajte zmäknutý margarín. Osobitne vyšľahajte smotanu dotuha.

3. Zostavenie koláča:

Na spodok položte jednu časť korpusu. Potrite ju tretinou krému, poukladajte na plátky nakrájané banány (pokvapkané citrónovou šťavou) a pridajte vrstvu šľahačky. Rovnaký postup opakujte aj s ďalšími dvoma korpusmi a ovocím podľa vlastného výberu. Na záver potrite celý koláč zvyšnou šľahačkou a dozdobte ovocím alebo podľa vlastnej fantázie.

Koláč nechajte v chladničke 2-3 hodiny stuhnúť.

Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*