
Ingrediencie:
Bielkový korpus:
- 9 bielkov
- 300 g kryštálového cukru
- 1 PL jablčného octu
Krém:
- 9 žĺtkov
- 4 PL kryštálového cukru
- 4 PL hladkej múky
- 250 ml mlieka
- 3 balíčky vanilkového cukru
- 250 g margarínu (masla)
Na vyšľahanie:
- 500 ml smotany na šľahanie (môžete použiť aj viac podľa chuti)
Ovocie podľa výberu:
- banány, jahody, kiwi a pod.
- citrónová šťava (na pokvapkanie banánov, aby nezhnedli)
Postup:
1. Príprava korpusu:
Bielky vyšľahajte dotuha. Postupne pridávajte cukor a nakoniec primiešajte jablčný ocot. Zmes rozotrite na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte pri 150 °C približne 1 hodinu, kým povrch nezíska svetložltú farbu. Nechajte úplne vychladnúť a potom korpus rozrežte na tri rovnaké časti.
2. Príprava krému:
Žĺtky vyšľahajte s cukrom, pridajte múku a vanilkový cukor. Mlieko zahrejte takmer k varu a postupne doň za stáleho miešania pridávajte žĺtkovú zmes. Varte na miernom ohni, kým krém nezhustne. Nechajte vychladnúť a potom primiešajte zmäknutý margarín. Osobitne vyšľahajte smotanu dotuha.
3. Zostavenie koláča:
Na spodok položte jednu časť korpusu. Potrite ju tretinou krému, poukladajte na plátky nakrájané banány (pokvapkané citrónovou šťavou) a pridajte vrstvu šľahačky. Rovnaký postup opakujte aj s ďalšími dvoma korpusmi a ovocím podľa vlastného výberu. Na záver potrite celý koláč zvyšnou šľahačkou a dozdobte ovocím alebo podľa vlastnej fantázie.
Koláč nechajte v chladničke 2-3 hodiny stuhnúť.
Dobrú chuť!
Leave a Reply