Babičkin LYŽICOVÝ KOLÁČIK je ľahký, rýchly a vynikajúci! Každý kto ho ochutná, si pýta recept.

Ingrediencie:

Na prípravu kakaového cesta budete potrebovať:

  • 1 prášok do pečiva
  • 3 celé vajcia
  • 3 polievkové lyžice kakaa
  • 12 polievkových lyžíc hladkej múky
  • 12 polievkových lyžíc cukru
  • 12 polievkových lyžíc mlieka a
  • 12 polievkových lyžíc oleja.
Na zdobenie:
  • smotanu na šľahanie
  • zahusťovač šľahačky
  • ovocie a vanilkový cukor

Postup prípravy

  • Najprv vezmite všetky 3 vajcia a veľmi opatrne oddeľte žĺtky od bielkov. Bielka vyšľahajte elektrickým šľahačom, robotom alebo ručným šľahačom na tuhý sneh. Ak nebudete dostatočne opatrní a časť žĺtka sa dostane do bielka, bude prakticky nemožné bielok dobre vyšľahať a možno budete musieť proces opakovať.
  • Potom vyšľahajte žĺtky s cukrom do jemnej peny. Do peny vmiešajte mlieko a olej a postupne pridávajte múku a prášok do pečiva. Nakoniec do zmesi pridajte kakaový prášok a vmiešajte ho do cesta.
  • V tejto fáze by sa mal do cesta pridať aj pripravený sneh z bielkov, aby sa cesto prevzdušnilo a odľahčilo. Sneh však neponáhľajte, pridávajte ho postupne po lyžiciach a zakaždým ho opatrne vmiešajte do cesta. Plech na pečenie vymažte maslom a vysypte múkou. Môžete ho tiež vystlať papierom na pečenie alebo použiť silikónovú nepriľnavú podložku. Potom pripravené cesto vylejte na plech.
  • Koláč pečte v rúre vyhriatej na 180 °C a priebežne kontrolujte stav cesta pomocou špajle alebo špáradla (najlepšie okrúhleho). Ak sa cesto už nelepí na povrch špáradla alebo špajle, cesto je hotové.
  • Po upečení vyberte plech z rúry a nechajte koláč vychladnúť.

Pokiaľ ide o zdobenie torty, je to na vašej fantázii. Smotanu na šľahanie môžete vyšľahať spolu s vanilkovým cukrom, je dobré použiť aj zahusťovač šľahačky, aby sa neroztopila. Do koláča môžete pridať aj sezónne čerstvé ovocie, napríklad maliny alebo čučoriedky. Môžete použiť aj kompótové ovocie nakrájané na kúsky podľa potreby.

Želáme dobrú chuť!

Zdieľajte tento recept aj s Vašimi priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*