
Bigos je jedno z mála jedál, ktoré chutí ešte lepšie po odstátí. Skladovanie v chladničke, opätovné zohrievanie, ba dokonca zmrazenie mu len prospievajú – chute sa krásne prepoja a jedlo získa plnšiu arómu.
Ingrediencie:
- 800 g kyslej kapusty
- 1 hlávka čerstvej kapusty (menšia)
- 4 plátky slaniny (nakrájané na kocky)
- 325 g hovädzieho mäsa (na dusenie, bez kosti)
- 325 g bravčového pleca
- 225 g údenej klobásy
- 225 g sušených sliviek (nakrájané na štvrtiny)
- 1 hrsť sušených húb
- 1 stredná cibuľa (nakrájaná nadrobno)
- 30 g hladkej múky
- 3 PL rastlinného oleja alebo bravčovej masti
- 240 ml suchého červeného vína
- Soľ a čierne korenie (podľa chuti)
Postup:
1. Predpríprava surovín.
Mäso nakrájajte na kúsky veľkosti cca 2,5 cm. Slivky nakrájajte na štvrtiny, klobásu na hrubšie kolieska. Cibuľu, čerstvú kapustu a slaninu nakrájajte nadrobno.
Sušené huby namočte na chvíľu do vody.
2. Varenie kyslej kapusty.
Kyslú kapustu sceďte a vložte do hrnca s 480 ml vody a nakrájanou slaninou. Prikryte a varte na strednom ohni asi 20 minút, kým nezmäkne a slanina sa neuvarí.
3. Varenie čerstvej kapusty s hubami.
Čerstvú kapustu a sušené huby dajte do samostatného hrnca. Zalejte vodou, priveďte do varu a varte 20–30 minút, kým kapusta nezmäkne.
Potom sceďte a odložte bokom.
4. Príprava mäsa.
Mäso osušte a obaľte v múke.
Vo veľkom hrnci rozohrejte 1 PL oleja a orestujte cibuľu do mäkka. Vyberte ju a odložte.
Do hrnca pridajte zvyšné 2 PL oleja a mäso opečte po dávkach dozlatista (2–3 minúty z každej strany). Hotové kúsky prekladajte bokom.
5. Deglazovanie a spojenie chutí.
Zvýšte teplotu a vlejte víno. Drevenou vareškou odlepte pripečené zvyšky z dna hrnca.
Vráťte mäso aj so šťavou naspäť do hrnca, pridajte cibuľu, klobásu, slivky, kyslú kapustu so slaninou a vodu, v ktorej sa varila.
Pridajte aj čerstvú kapustu s hubami. Dochuťte soľou a korením. Priveďte do varu.
6. Záverečné dusenie.
Znížte teplotu, prikryte hrniec (nechajte malú medzeru) a varte na veľmi miernom ohni 2–3 hodiny.
Občas premiešajte. Výsledný bigos má mať len trochu hustej omáčky a intenzívnu chuť.
Tip na záver.
Bigos chutí najlepšie na druhý alebo tretí deň. Ak máte možnosť, nechajte ho odstáť v chladničke cez noc a ohrejte pred podávaním – odmení sa vám omnoho bohatšou chuťou.
Dobrú chuť!
Leave a Reply