Bigos – jednoduché a sýte jedlo z kyslej kapusty s mäsom.

Bigos je jedno z mála jedál, ktoré chutí ešte lepšie po odstátí. Skladovanie v chladničke, opätovné zohrievanie, ba dokonca zmrazenie mu len prospievajú – chute sa krásne prepoja a jedlo získa plnšiu arómu.

Ingrediencie:

  • 800 g kyslej kapusty
  • 1 hlávka čerstvej kapusty (menšia)
  • 4 plátky slaniny (nakrájané na kocky)
  • 325 g hovädzieho mäsa (na dusenie, bez kosti)
  • 325 g bravčového pleca
  • 225 g údenej klobásy
  • 225 g sušených sliviek (nakrájané na štvrtiny)
  • 1 hrsť sušených húb
  • 1 stredná cibuľa (nakrájaná nadrobno)
  • 30 g hladkej múky
  • 3 PL rastlinného oleja alebo bravčovej masti
  • 240 ml suchého červeného vína
  • Soľ a čierne korenie (podľa chuti)

Postup:

1. Predpríprava surovín.

Mäso nakrájajte na kúsky veľkosti cca 2,5 cm. Slivky nakrájajte na štvrtiny, klobásu na hrubšie kolieska. Cibuľu, čerstvú kapustu a slaninu nakrájajte nadrobno.

Sušené huby namočte na chvíľu do vody.

2. Varenie kyslej kapusty.

Kyslú kapustu sceďte a vložte do hrnca s 480 ml vody a nakrájanou slaninou. Prikryte a varte na strednom ohni asi 20 minút, kým nezmäkne a slanina sa neuvarí.

3. Varenie čerstvej kapusty s hubami.

Čerstvú kapustu a sušené huby dajte do samostatného hrnca. Zalejte vodou, priveďte do varu a varte 20–30 minút, kým kapusta nezmäkne.

Potom sceďte a odložte bokom.

4. Príprava mäsa.

Mäso osušte a obaľte v múke.

Vo veľkom hrnci rozohrejte 1 PL oleja a orestujte cibuľu do mäkka. Vyberte ju a odložte.

Do hrnca pridajte zvyšné 2 PL oleja a mäso opečte po dávkach dozlatista (2–3 minúty z každej strany). Hotové kúsky prekladajte bokom.

5. Deglazovanie a spojenie chutí.

Zvýšte teplotu a vlejte víno. Drevenou vareškou odlepte pripečené zvyšky z dna hrnca.

Vráťte mäso aj so šťavou naspäť do hrnca, pridajte cibuľu, klobásu, slivky, kyslú kapustu so slaninou a vodu, v ktorej sa varila.

Pridajte aj čerstvú kapustu s hubami. Dochuťte soľou a korením. Priveďte do varu.

6. Záverečné dusenie.

Znížte teplotu, prikryte hrniec (nechajte malú medzeru) a varte na veľmi miernom ohni 2–3 hodiny.

Občas premiešajte. Výsledný bigos má mať len trochu hustej omáčky a intenzívnu chuť.

Tip na záver.

Bigos chutí najlepšie na druhý alebo tretí deň. Ak máte možnosť, nechajte ho odstáť v chladničke cez noc a ohrejte pred podávaním – odmení sa vám omnoho bohatšou chuťou.

Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*