Celá pravda o citrusoch! Chemička varuje pred tým, čím je ovocie postriekané…

Máte tiež taký zvyk, že si vôňu mandarínok spájate s Vianocami? Myslíme si, že odpoveď je áno. Toto je neoddeliteľný prvok vianočného obdobia. Ukazuje sa však, že citrusy sa predtým, ako sa dostanú do našej krajiny, podrobia chemickému ošetrenie, ktorého cieľom je spomaliť kazenie týchto plodov. Bohužiaľ, tieto chemikálie môžu byť škodlivé pre naše telo. Na čo sa zamerať pri výbere mandarínok?

Citrusové plody počas vianočných sviatkov sú veľmi obľúbené. Okrem toho sú zdravé a chutné. Môžete ich jesť surové, ako doplnok k jedlám a dezertom aj ako  korenie (šupka).

Sylwia Panek je matka a chemička, ktorá prevádzkuje instagramový profil o chemických výrobkoch, ekologickom čistení a šetrení. Prezentuje sa ako ambasádorka octu a sódy bikarbóny. Mama, chemička, pretože to je názov jej profilu, nastolila tému citrusov. Pripomenula, že ovocie je postriekané chemickými látkami, aby sa predĺžila ich trvanlivosť počas prepravy.

Bohužiaľ, medzi týmito chemikáliami sú aj fungicídy, ktoré vo svojom zložení obsahujú tiabendazol a imazil. Sú to látky, ktoré môžu nepriaznivo ovplyvniť náš nervový systém a dokonca zvýšiť riziko rakoviny.

Etikety na ovocí tiež stoja za prečítanie!

Infulencerka poukazuje na to, že ak kupujeme citrusové plody, stojí za to venovať pozornosť informáciám na etikete. Môžeme tam nájsť informácie o krajine, z ktorej pochádzajú, ale aj varovanie, že koža ovocia nie je vhodná na konzumáciu.

,,Ak kupujete citrusy vo veľkom, štítok je na škatuli, v ktorej ležia. Nechýbajú ani nápisy „nejedlá koža“. Ale kto to číta?“ – varuje mama Chemik.

Takže ak plánujete použiť pokožku ako korenie na koláče a dezerty, venujte pozornosť etikete!

Keď vidíte na etikete látky, t. j. imazalil, pirimethanil, propikonazol, tiabendazol, za žiadnych okolností nepoužívajte šupku na potravinárske účely. Mama Chemik navyše poukazuje na to, že ani veľmi dôkladné umývanie ovocia nie je schopné odstrániť škodlivé látky.

Zaujímavý fakt: výsledky výskumu naznačujú, že žiadna z metód umývania ovocia nie je schopná odstrániť ani polovicu látok zo šupky.

Sú pre Vás tieto informácie užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*