Lekár odhalil fakty o bravčom mäse, kedy a ako škodí nášmu zdraviu…
Endokrinológ odhaľuje účinky bravčového mäsa: kedy a ako škodí organizmu, ale aj to, na čo si dať pozor pri jeho kúpe.
Bravčové mäso má nutričné výhody vďaka vysokému obsahu vitamínov B, no podľa doktorky Eleny Syurakshiny, ruskej endokrinologičky a odborníčky na výživu, nesie so sebou riziko toxoplazmózy, ak je nesprávne pripravené.
Jedným z hlavných nebezpečenstiev spojených s bravčovým mäsom je konzumácia surového alebo nedostatočne tepelne upraveného mäsa, ktoré môže obsahovať patogény, ako sú prvoky, ktoré spôsobujú toxoplazmózy.
,,Surové alebo nedostatočne tepelne spracované mäso môže obsahovať patogény. Jedným z najčastejších vedľajších účinkov jeho konzumácie je toxoplazmóza. Ochorenie je spôsobené jednobunkovými prvokmi, ktoré pri vstupe do tela môžu postihnúť nervový a lymfatický systém.“ varuje doktorka. ,,Okrem toho sú periodicky hlásené prípady nákazy pásomnicou ošípanou a oblými červami (trichinella).“
Lekárka tiež upozornila na nasýtené tuky v mäse a navrhla, aby ich konzumovali opatrne ľudia s metabolickými poruchami, aby zabránili ateroskleróze.
Polotovary, ako sú rezne, mäsové guľky a šunka, obsahujú aditíva a konzervačné látky, ktoré pri pravidelnej konzumácii majú negatívny vplyv na tráviaci systém.
Ľuďom s nadváhou a obezitou sa odporúčalo, aby jedli bravčové mäso opatrne, predtým odstránili tuk z rezov a obmedzili konzumáciu tohto druhu mäsa.
Konzumácia bravčového mäsa má však aj pozitívne stránky.
Napríklad bravčová pečeň môže poskytnúť značné množstvo vitamínu B12, čím zlepšuje funkciu mozgu.
Ako často môžete jesť bravčové mäso?
Výživová poradkyňa odporučila pravidelnú konzumáciu bravčového mäsa (1-2x týždenne) na podporu funkcie štítnej žľazy pre obsah selénu.
Kombinácia pravidelného cvičenia a primeranej konzumácie bravčového mäsa môže pomôcť udržať zdravie svalov a zabrániť sarkopénii u starších ľudí.
Ako si správne vybrať bravčové mäso
Pri výbere kvalitného mäsa boli spotrebitelia vyzvaní, aby venovali pozornosť farbe a vôni.
„Keď si mäso vyberáte v obchode, musíte si dávať veľký pozor na farbu a vôňu! Mäso by malo byť ružové: čím je tmavšie, tým staršie bolo zviera. Mäso by nemalo mať výraznú vôňu, dúhové odtiene alebo mokré škvrny. Kvalitné bravčové mäso neobsahuje viac tuku ako samotného mäsa. Farba tuku v žiadnom prípade nesmie byť žltkastá“, spresnila tiež odborníčka.
Leave a Reply