Do makového koláča som pridala 1 ovocie. Bol taký chutný, že celý podnos zmizol mihnutím oka!

Makový koláč je obľúbený koláč, ktorá sa na našom stole najčastejšie objavuje okolo Vianoc. Oplatí sa ho však pripravovať oveľa častejšie, pretože je naozaj lahodný. Dnes vám odporúčame recept na geniálny makový koláč s jablkami. Je vlhký, mäkký a topí sa v ústach. Pečivo nádherne vonia a vyzerá tak krásne, že z neho nemôžete spustiť oči. A pripravíte si ho jednoducho!

Recept na makový koláč s jablkami

Suroviny:

  • 1 balenie hotovej makovej hmoty, cca 850 g
  • 110 g práškového cukru
  • 250 g mäkkého masla alebo margarínu
  • 100 g krupice
  • 8  bielok
  • 8 žĺtok
  • 6 veľkých umytých jabĺk
  • 2 lyžičky prášok do pečiva
  • 3-4 kvapky mandľovej arómy
  • 200 g nahrubo mletých vlašských orechov

Ešte potrebujeme práškový cukor na posypanie.

Postup:

Jablká ošúpeme a nastrúhame na hrubo a odložíme bokom.

Do misky dáme mäkké maslo a  vymiešame do peny, pridajte práškový cukor a pokračujte v miešaní 2-3 minúty. Potom pridáme postupne po 1 žĺtku, pričom po každom žĺtku zmes premiešajte. Po častiach do nej pridávame makovú hmotu a premiešame. Pridáme  orechy, krupicu, arómu a  prášok do pečiva a dobre vymiešame..

Z jabĺk opatrne vytlačíme šťavu, potom ich pridáme do cesta a premiešame.

Bielka vyšľaháme na tuhý sneh. Polovicu snehu nalejeme do cesta a premiešame. Pridajte zvyšok a znova premiešajte lyžičkou. Vypracované cesto dáme do formy  vystlanej papierom na pečenie a vrch uhladíme. Dezert pečieme v rúre predhriatej na 180°C (režim hore-dole) pečieme asi 60-65 minút.

Upečený makový koláč vyberte z rúry a nechajte vychladnúť. Ozdobte práškovým cukrom alebo  čokoládovou polevou. Dobrú chuť!

Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*