LEKÁRKA VARUJE: Nízky krvný tlak býva často prvým príznakom ochorení týchto orgánov!

Pred začatím  každej liečby je potrebné najskôr vylúčiť závažný zdravotný problém.

Doc. Mudr. Ivana Petrović, kardiologička z Inštitútu „Dedinje“, sa vyjadrila k teplotným výkyvom a ich vplyvu na zdravie. Vysvetlila aj to, ako sa lieči vysoký a nízky krvný tlak, ktorým trpí veľké množstvo ľudí a ich sťažnosti sa väčšinou „neberú“ až tak vážne.

Ako povedal jeden americký klimatológ, atmosféra je vzdušný oceán a na jeho dne žije človek. Atmosférický tlak, vlhkosť, teplota, ako aj slnečné lúče teda ovplyvňujú to, ako sa cítime. Takže sa ráno zobudíte, nechce sa vám vstávať, máte zlú náladu a viete, že máte nízky krvný tlak. A okolie  vám hovorí, je im to vlastne jedno, “ budete žiť sto rokov“ , ale nie je to celkom tak,“ povedala doc. Mudr.  Ivana Petrović.

„Nízky krvný tlak môže byť v skutočnosti veľkým problémom. Existujú štyri typy, prvý je primárny, vyskytuje sa u zdravých ľudí a jeho príčina nie je známa. Ťažkosti máte potom jeden až dva dni, prejdú a ide sa ďalej,“ povedala.

„Existuje však aj sekundárny nízky tlak, spôsobuje rovnaké príznaky, ale je spôsobený chorobami ako cukrovka, ochorenia štítnej žľazy, anémia, nejaká infekcia, dehydratácia alebo krvácanie. Pred začatím liečby treba najskôr vylúčiť veľký zdravotný problém,“ povedala.

„Tretí je posturálna hypotenzia, je keď  sa náhle postavíte a zatočí sa vám hlava, dostanete mdloby a slabosť. A štvrtý je postprandiálna hypotenzia, teda pokles krvného tlaku je  po veľkom jedle,“ vysvetlila doktorka Petrović.

„Niekto považuje nízky krvný tlak za chorobu, iný nie. Pri primárnom nízkom tlaku sa problém rieši úpravou stravy, väčším príjmom tekutín ako sú minerálne vody so sodíkom, nevyhnutný je pravidelný spánok, fyzická aktivita a samozrejme aj poriadne raňajky. Kým sekundárny nízky tlak a ostatné sa musia liečiť,“ povedala.

Boli tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*