Mŕtvica je celosvetovo hlavnou príčinou invalidity a druhou najčastejšou príčinou smrti. Lekárka upozorňuje, že obmedzenie dvoch zložiek v strave môže znížiť riziko vzniku kardiovaskulárnych príhod, vrátane mozgovej príhody. Čoho sa oplatí vzdať?
Pozor na cukor v strave
Za posledných 17 rokov sa podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) zvýšil počet mozgových príhod o 50 %. V súčasnosti sa odhaduje, že každý štvrtý človek počas svojho života dostane mozgovú príhodu .
Fajčenie a zneužívanie alkoholu prispievajú k mŕtvici. Medzi rizikové faktory patrí aj fyzická nečinnosť a nezdravá strava, čo môže viesť k priberaniu.
Konzumácia potenciálne škodlivých prísad môže zvýšiť riziko mŕtvice , ako poznamenala Dr. Deborah Lee. Odborník upozorňuje na dve zložky, ktorým sa treba v záujme kardiovaskulárneho zdravia vyhýbať.
Dr. Lee poukazuje na to, že vedecké dôkazy ukazujú, že strava s vysokým obsahom cukru zvyšuje riziko mŕtvice.
Lekárka cituje výskum publikovaný začiatkom roku 2023 v časopise BMC Medicine, z ktorého vyplýva, že každé 5% zvýšenie celkového príjmu kalórií z tzv. voľných cukrov, je spojené s 10% zvýšeným rizikom mŕtvice.
– Voľné cukry, t.j. všetky cukry pridané do potravín výrobcami. Ide okrem iného o med, sirupy a všetky ovocné šťavy, netýka sa to však prirodzene sa vyskytujúcich cukrov v ovocí, zelenine a mliečnych výrobkoch – vysvetľuje lekárka v rozhovore pre express.co.uk.
Potraviny s vysokým obsahom cukru nesúvisia len s rizikom mŕtvice, ale vedú aj k obezite, cukrovke 2. typu a vysokému krvnému tlaku, preto odborník odporúča pri nákupe vyberať výrobky s nižším obsahom cukru.
Zvážte zdravšie alternatívy
Druhou zložkou, na ktorú doktorka Lee upozorňuje, je soľ. Špecialista pripomína, že soľ zvyšuje krvný tlak, čo je jedna z príčin mŕtvice.
Príliš vysoký krvný tlak zvyšuje riziko prasknutia cievy v mozgu, čo môže mať za následok krvácanie do mozgu a mozgovú príhodu.
Odborníčka pripomína, že soľ sa často skrýva v jedle a priemerný dospelý človek ho skonzumuje dvakrát toľko, ako je odporúčané denné množstvo 5 gramov.
Doktorka Lee tiež poukazuje na prehľad lekárskeho výskumu publikovaného v BMJ v roku 2022, ktorý ukázal, že používanie náhrad soli, ktoré obsahujú menej chloridu sodného a viac draslíka, znižuje systolický aj diastolický krvný tlak, čo znižuje riziko mŕtvice, mozgovej príhody a srdcového infarktu o 11 percent.
Špecialista z obavy o hladinu krvného tlaku a zníženie rizika kardiovaskulárnych príhod odporúča prejsť na DASH diétu. Toto jedno z najzdravších menu môže pomôcť znížiť krvný tlak.
Druhým diétnym riešením, ktoré lekár spomína, je stredomorská diéta, ktorá kladie dôraz na bohatosť ovocia a zeleniny, celozrnných výrobkov a zdravých tukov, pričom obmedzuje konzumáciu spracovaných potravín a mäsa.
Sú tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!
Leave a Reply