Ľudia masovo prestávajú jesť toto obľúbené ovocie. Dôvod je desivý!

Obľúbenosť avokáda dramaticky klesá. Dôvod vás šokuje!

Obľúbenosť avokáda dramaticky klesla. Je to kvôli mnohým kontroverziám okolo ovocia.

Až donedávna bolo avokádo neuveriteľne populárne. Recepty s touto superpotravinou v hlavnej úlohe boli hitom internetu a mnohí sa ubezpečovali o jej zdravotných benefitoch. V poslednej dobe sa však ľudia začali masovo vzdávať tohto produktuPrečo táto zmena?

1. Avokádom sa nehýbe

Avokádo patrí medzi ovocie s najvyššou kalorickou hodnotou. Napriek tomu je energetická hodnota spôsobená najmä množstvom nenasýtených mastných kyselín, ktoré sú zastúpené v pomeroch, ktoré sú ideálne pre ľudské zdravie. Konzumácia avokáda je pre nás veľmi prospešná a odporúča sa aj pri redukčných diétach.

Toto ovocie je mimoriadne cenné a má pozitívny vplyv na naše zdravie. Napriek tomu je pestovanie avokáda dosť kontroverznou témou, čo vedie k nárastu popularity hnutia avokáda, ktoré je proti konzumácii tohto ovocia.

Čo je to na pestovaní  avokáda, čo spôsobuje toľko kontroverzií? Hovoríme predovšetkým o ovocí z Mexika a Čile, ktoré sú najväčšími producentmi tohto ovocia. Čím väčší dopyt, tým väčšia ochota pestovať.

Na uspokojenie potrieb miliónov ľudí na celom svete sa ničia ďalšie lesné oblasti a namiesto stromov sa budujú avokádové plantáže. Tento proces vedie k ničeniu prirodzených biotopov zvierat a erózii pôdy.

Používajú sa aj veľké množstvá pesticídov, ktoré síce nepreniknú do plodov avokáda, ale dostanú sa do pôdy, vzduchu a vody. To má negatívny vplyv na zdravie poľnohospodárov a ľudí žijúcich v týchto oblastiach, ako aj na faunu a flóru.

2. Krvavé tajomstvá avokáda

V posledných rokoch sa prekvapivo ukázalo, že pestovanie avokáda je ešte výnosnejšie ako výroba kokaínu. Výsledkom bolo, že mnohé mexické plantáže tohto ovocia ovládli drogové kartely, čo, žiaľ, malo za následok početné obete, vrátane úmrtí, najmä medzi farmármi, ktorí odmietli vyhovieť. Pracovné podmienky na takýchto plantážach možno prirovnať k otroctvu.

Významné je aj to, že na výrobu 1 kg avokáda je potrebných až 600 litrov vody, kým na výrobu 1 kg jabĺk len 1 liter. Preto rastúci počet avokádových plantáží spôsobuje vyčerpávanie prírodných vodných zdrojov, čo je obzvlášť citeľné v Čile.

Bez ohľadu na to, avokádo je mimoriadne zdravé ovocie, ktoré by nemalo chýbať v našom jedálničku. Aby ste sa však v ňom cítili dobre, pri nákupe si všímajte aj miesto, odkiaľ tieto plody pochádzajú. Keď už máme možnosť si vybrať, vyberte si avokádo zo Španielska alebo Izraela. Skúsme sa vyhnúť tým z Čile alebo Mexika. Takéto malé kroky môžu prispieť k zlepšeniu stavu našej planéty.

Zdieľajte tento príspevok aj s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*