Najhorší olej. Devastuje pankreas, pečeň, črevá aj prírodu!

Najhorší olej, ktorý sa pridáva takmer všade! Ničí nielen naše zdravie ale aj životné prostredie…

Palmový olej je mimoriadne populárny produkt, ktorý je široko používaný v mnohých priemyselných odvetviach, ako je energetika, kozmetika a potravinársky priemysel. Napriek svojej všadeprítomnosti je to najhoršia voľba na trhu.

1. Neetické získavanie palmového oleja

Už dlho je známe, že proces získavania palmového oleja je neetický. Súvisí to s masívnym odlesňovaním dažďových pralesov, čo vedie k devastácii prírodných ekosystémov.

Ale to nie je všetko – výroba palmového oleja je tiež často spojená s porušovaním ľudských práv, najmä tých, ktorí žijú na poľnohospodárskej pôde. Okrem toho nemožno prehliadnuť nepredstaviteľné násilie voči divokej zveri, ktoré je tomuto procesu vlastné.

V dôsledku toho sa rastúci dopyt po palmovom oleji stal pre mnohých ľudí neetickým problémom. Preto je také dôležité vzdelávať spotrebiteľov o tom, ako sa palmový olej získava a aké sú dôsledky jeho výroby.

2. Palmový olej – nie je taký zdravý, ako by ste si mysleli

Výrobcovia potravín sa často chvália antioxidačnými vlastnosťami palmového oleja. My ako spotrebitelia však musíme pamätať na to, že tieto výhody sa vzťahujú na surový palmový olej.

Bohužiaľ, palmový olej, ktorý sa nachádza v potravinách, obsahuje množstvo zlúčenín, ktoré sú zdraviu nebezpečné. Patria sem deriváty glycerolu, teda glycidové estery mastných kyselín, ktoré sú karcinogénne, ako aj trans izoméry mastných kyselín.

Tie sú zodpovedné za mnohé zdravotné problémy. Podporujú rozvoj aterosklerózy, zvyšujú hladinu „zlého“ HDL cholesterolu a zároveň znižujú hladinu „dobrého“ LDL cholesterolu.

Okrem toho zvyšujú riziko ischemickej choroby srdca a srdcového infarktu, spôsobujú viscerálnu obezitu, zvyšujú riziko cukrovky 2. typu znížením citlivosti buniek na inzulín a inhibujú pôsobenie enzýmov zodpovedných za produkciu nenasýtených mastných kyselín ( omega-3 a omega-6). Palmový olej však najviac poškodzuje tráviaci systém, poškodzuje pečeň, pankreas a črevá .

Napriek všetkým týmto rizikám výrobcovia potravín naďalej pridávajú palmový olej do svojich produktov. Nájdeme ho v nátierkach, čokoládach, chlebe, hotových jedlách, zmrzlinách, tyčinkách, čipsoch, čínskych polievkach, dokonca aj v niektorých kozmetických prípravkoch. Preto je také dôležité vždy kontrolovať zloženie kupovaných produktov a vyhýbať sa tým, ktoré obsahujú nezdravý palmový olej.

Boli tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*