Nemusíte chodiť do reštaurácie! Pomocou tohto triku si pripravíte chutné hranolky u vás doma.

Určite ste si už sami pripravovali hranolky aj doma. Divili ste sa, prečo nie sú také ako z reštaurácie? Prezradíme vám ich tajný trik. Potrebujete ingredienciu, ktorú má doma každý z nás …

Odborníci z portálu o jedle Greatist.com tvrdí, že tajnou prísadou je kukuričný škrob. Ten napomáha absorpcii vlhkosti zo zemiakov a postará sa o to, že budú chrumkavejšie.

Predstavíme vám v tomto článku 2 postupy ako si pripraviť chutné hranolky: v odľahčenej verzii pečené v rúre, alebo klasické vyprážané hranolky v oleji.

Hranolky pečené v rúre:

1. Vyberte si staré zemiaky. Obsahujú viac škrobu.

2. Nakrájajte ich na polcentimetrové pásky. To je ideálna šírka na vyprážanie.

3. Osušte ich.

4. Každú hranolku posypte kukuričným škrobom a olejom.

5. Rozložte hranolčeky na plech a uistite sa, že sa neprekrývajú.

6. Pečte ich na 230 stupňov Celzia 20 až 25 minút.

7. Po vybratí z rúry ich posypte morskou soľou.

Vyprážané hranolky:

Potrebujeme:

  • 8 väčších zemiakov
  • 2 PL octu
  • vodu
  • bavlnenú utierku alebo papierové kuchynské utierky
  • 1 PL kukuričného škrobu
  • slnečnicový olej

Postup:

Zemiaky si ošúpeme a nakrájame na hranolky.

Dáme do misy, zalejeme vodou a pridáme 2 PL octu.

Zamiešame a necháme stáť asi 10 minút.

Potom všetku vodu s octom zlejeme a hranolky dôkladne osušíme bavlnenou utierkou, alebo papierovými kuchynskými utierkami.

Ocot pomôže zemiaky zbaviť prílišnej vlhkosti.

Keď máme hranolky osušené, vložíme ich do čistej suchej misy.

Posypeme lyžicou kukuričného škrobu.

Premiešame rukou tak, aby sme v škrobe rovnomerne obalili všetky hranolky (škrob zabráni tomu, aby hranolky nasiakli príliš veľa oleja).

Potom ich takto necháme stáť 5 minút.

Až potom začneme vysmážať.

Na panvicu si dáme olej a dostatočne zohrejeme.

Uložíme na ňu prvú dávku hranoliek.

Vysmážame do zlatista.

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*