Toto pečieme hlavne na Vianoce a vždy majú veľký úspech!
Ingrediencie:
- 50 dkg hladkej múky
- 10 dkg bravčovej masti
- 15 dkg margarínu
- 10 g vanilkového cukru
- 20 dkg kryštálového cukru
- 12 g prášku do pečiva
- 2 vajcia
- nastrúhaná kôra z 1 citróna (bio)
- 15 dkg nahrubo nasekaných vlašských orechov
- 10 dkg kryštálového cukru
- kyslá smotana podľa potreby ( nemusí byť)
PRÍPRAVA:
Do misy dáme múku, pridáme tuk, mäkký margarín a dobre vymiešame. Potom prisypeme kryštálový cukor, vanilkový cukor, prášok do pečiva a nastrúhame doň citrónovú kôru. Zašľaháme 1 celé vajce a 1 žĺtok. Miesime, kým sa cesto nespojí. Nemalo by byť príliš tvrdé, dobré je, ak sa nelepí na stenu misky.
V prípade potreby cesto uvoľníme trochou kyslej smotany ( ak to nie je potrebné, nepoužívame).
Odložíme na hodinu do chladničky, vyvaľkáme na hrúbku 0,5 cm a vykrajujeme ľubovoľné tvary. Vlašské orechy nasekáme na hrubo a zmiešame s kryštálovým cukrom.
Vykrojené koláčiky potrieme zvyšným rozšľahaným bielkom a posypeme cukrovou orechovou zmesou.
Koláčiky uložíme na plech orechom nahor. Na plech môžeme dať aj papier na pečenie.
Pečieme v predhriatej rúre pri 180% do svetlej farby asi 15-20 minút.
Pozor, neprepiecť! Dobrú chuť!
Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply