Tieto 2 bylinky sa oplatí mať v kuchyni…
Oregano a tymian, široko používané v kuchyniach po celom svete, sú známe nielen pre svoju jedinečnú chuť, ale aj pre ich čoraz viac oceňované zdravotné vlastnosti.
Vedeli ste, že účinné látky týchto bylín môžu zohrať kľúčovú úlohu v boji proti rakovine?
Majú antibakteriálne vlastnosti a chránia pred rakovinou
Vedci z Purdue University zistili, že zložka nachádzajúca sa v tymiane, tymohydrochinón, má protirakovinové vlastnosti. Výskum naznačuje, že táto zložka môže narušiť kľúčové signálne dráhy v rakovinových bunkách, čím inhibuje ich proliferáciu a indukuje apoptózu, t. j. programovanú bunkovú smrť.
To znamená, že tymohydrochinón, derivát hydrochinónu, má cytostatický účinok. Oregano aj tymián patria do čeľade Lamiaceae, ktorej rastliny sa vyznačujú prítomnosťou zlúčenín ako tymol a karvakrol.
Tieto prírodné zložky majú antibakteriálne, protizápalové a antioxidačné vlastnosti, ktoré môžu prispieť k ich protirakovinovým vlastnostiam.
Antioxidanty hrajú dôležitú úlohu pri neutralizácii voľných radikálov, ktoré môžu zabrániť poškodeniu DNA a inhibovať iniciáciu a progresiu rakoviny.
Potenciál v terapii rakoviny.
Ako poznamenáva Natalia Dudareva, biochemička z Purdue’s College of Agriculture, pochopenie mechanizmov tvorby týchto zlúčenín otvára cestu k rastlinnému inžinierstvu. Schopnosť pestovať rastliny s vyššími hladinami týchto zlúčenín alebo ich syntetizovať v mikroorganizmoch môže výrazne zvýšiť ich dostupnosť a účinnosť v medicíne.
Tento prístup otvára nové obzory pre personalizovanú a integrovanú medicínu, kde môžu byť prírodné zložky prispôsobené individuálnym potrebám pacientov.
Ďalšie vlastnosti tymianu a oregana
Oregano a tymian, aj keď sa chuťou a použitím v kuchyni mierne líšia, majú veľa spoločných zdravotných vlastností. Majú antibakteriálne, antioxidačné, protizápalové a protiplesňové vlastnosti, podporujú imunitný systém, dýchací systém a tráviaci systém.
Leave a Reply