S najväčšou pravdepodobnosťou skladujete vajcia na NESPRÁVNOM MIESTE – ohrozujete tým vaše zdravie!

Toto je chyba, ktorú pri skladovaní vajec robí takmer každý!

Zdanlivo nekomplikovaná činnosť, ktorú väčšina z nás robí, ale nikto sa nezaoberá jej účinnosťou.

O čom to hovoríme? Je mimoriadne dôležité, kde necháte vajcia po ich zakúpení v supermarkete alebo malom obchode vedľa domu. V chladničke? Pravdepodobne áno. A tu začínajú problémy.


Ukázalo sa, že vajcia uložené v chladničke nie sú bezpečné pre zdravie. Môžu nás nakaziť baktériami, ako je salmonela. Mnohé štúdie naznačujú, že ľudia, ktorí ich skladujú pri izbovej teplote, robia správnu vec – vajcia potom majú menej baktérií.

Kedy sú vajíčka náchylnejšie na salmonelu?

Začína to už procesom výroby a koncentráciou sliepok na veľmi malom mieste, čo spôsobuje, že sú vajcia citlivejšie. Počas tohto procesu, sliepky, ktoré sedia na vajciach sú zvyčajne umiestnené na malom priestore, kde doslova nemôžu robiť nič iné, ako sedieť. To je úrodná pôda pre infekciu, pretože vtáky nie sú veľmi čisté.

Vajcia, ktoré pochádzajú od sliepok žijúcich vo veľkých kŕdľoch (veľké podniky, ktoré chovajú zhruba desiatky tisíc vtákov) a vajcia produkované sliepkami v klietkach majú vyššiu úroveň salmonely v porovnaní s vajíčkami, ktoré pochádzajú od sliepok z malých kŕdľov a tými, ktoré sú kŕmené biopotravinami.

U väčšiny z nich sa vyvinula rezistencia na antibiotiká, pretože dostávajú vysoké dávky antibiotík v pravidelných intervaloch. Okrem toho, nebezpečné procesy umývania vajíčok, ktoré sú napr. v USA povolené, sú v Európe zakázané. Aj to je ďalší dôvodom, prečo Európska únia odporúča ukladanie vajec pri izbovej teplote.  

V súlade s predpismi EÚ, ukladanie vajíčok najprv v chladničke, a potom následne na miesta s izbovou teplotou po dlhšiu dobu, obvykle vedie ku kondenzácii, ktorá podporuje rozvoj baktérií na škrupine, a to môže viesť ku kontaminácii vajíčka samotného salmonelou. Aj preto únia navrhuje skladovanie vajec pri izbovej teplote po celú dobu.

Najhoršie na tejto skutočnosti je, že prítomnosť baktérií neovplyvňuje chuť, vôňu alebo vzhľad vajíčka. Salmonela zostáva voľným okom neviditeľná. V dôsledku toho sme veľmi zraniteľní voči otrave jedlom, pretože nikdy skutočne nevieme, čo jeme. Teplota okolo 60 °C by mala zničiť baktérie salmonely v potravinách, preto je dôležité dostatočne tepelne ošetrenie nielen vajec ale aj ostatných potravín z ktorých sa môžeme salmonelou nakaziť.

Rozhodnutie nechávame na vás, ale vždy pamätajte pri skladovaní vajec a iných potravín  na svoje zdravie!

Ak vás tento príspevok zaujal, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*