Toto je ten najlepší jablkový koláč, aký poznám! Vyskúšajte…
Suroviny
Cesto:
- 6 žĺtkov
- 250 g masla
- 150 g práškového cukru
- 300 g gréckeho jogurtu
- 350 g hladkej múky
- 10 g prášku do pečiva
- 1/4 čajovej lyžičky sódy
- 2 lyžičky vanilkovej esencie
- 1 lyžička soli
Jablková plnka:
- 1500 g strúhaných jabĺk
- 1 vanilkový cukor
- kryštálový cukor podľa chuti
- 50 g masla
- 1 lyžica kukuričného škrobu
- 2 lyžičky škorice
Bielkový sneh:
- 6 bielkov
- 125 g práškového cukru
- 2 vanilkový cukor
- šťava z polovice citróna
- štipka soli
Postup prípravy
Najskôr si pripravíme jablká..jablká ošúpeme a nastrúhame na hrubom strúhadle..Dáme ich d hrnca a pridáme k nim cukor, maslo a škoricu..Na menšom plameni ich povaríme..Keď jablká pustia šťavu scedíme ju a necháme vychladnúť..Do šťavy potom rozrobíme škrob , a vlejeme ho za stáleho miešania k jablkám a uvaríme hustú jablkovú kašu..
Vyhrejeme si rúru na 180°C..Vymiešame v miske maslo so štipkou soli a cukrom do peny,potom vmiešame žĺtka a vanilkovú esenciu..
Pridáme jogurt s práškom do pečiva a so sódou, a za stáleho miesenia vmiešame aj múku..Vypracujeme tuhšie cesto.
Plech na pečenie cca 23 x 40 si vymastíme maslom a na dno plechu dáme cesto, ktoré prstami popritláčame.Cesto si predpečieme vo vyhriatej rúre asi 25 minút..
Potom plech vyberieme a rozprestrieme teplú jablkovú plnku ..Vložíme nazad do rúry a pečieme 10 minút.
Medzitým si pripravíme bielkový sneh.Bielka vyšľaháme so štipkou soli do peny, potom postupne pridávame cukor, a citrónovú šťavu a ušľaháme tuhý sneh.
Vyberieme koláč z rúry a sneh dáme na jablkovú vrstvu..Rovnomerne ho rozotrieme a vidličkou môžete urobiť vzory..Plech opäť vrátime do rúry a pečieme ďalších 10 minút.
Po upečení necháme koláčik úplne vychladnúť a potom nakrájame na porcie.
Zdieľajte tento skvelý recept so svojimi priateľmi na Facebooku!
Leave a Reply