Tri produkty, ktoré náš MOZOG miluje: Umožňujú mu fungovať efektívnejšie!

3 potraviny, ktoré udržujú náš mozog zdravý a chránia ho pred demenciou a Alzheimerovou chorobou…

Ryby sú výbornou potravinou pre náš mozog. Lekári ich odporúčajú zaradiť do nášho jedálnička.

Mozog je jedným z najdôležitejších orgánov tela. Preto je také dôležité poskytnúť mu správne palivo na prácu. Existujú 3 produkty, ktoré sa oplatí zaradiť do stravy na starostlivosť o zdravie tohto orgánu.

1) Orechy – podporujú pamäť a koncentráciu

Prvým produktom, ktorý odborníci odporúčajú zaradiť do jedálnička, sú orechy.

Obsahujú veľa vlákniny, horčíka a poly nenasýtených mastných kyselín, ktoré podporujú pamäť a koncentráciu.

Orechy sú tiež skvelým zdrojom bielkovín. Vedci z Kalifornskej univerzity v Los Angeles dokázali, že ľudia, ktorí jedia viac vlašských orechov, dosahujú lepšie výsledky v kognitívnych testoch.

Vďaka obsahu nenasýtených mastných kyselín majú orechy pozitívny vplyv aj na obehový systém,  môžu nám pomôcť znižovať krvný tlak.

2) Bobuľové ovocie – chránia nervový systém.

Druhým produktom je bobuľové ovocie. Sú bohaté na polyfenoly a ďalšie antioxidanty, ktoré chránia váš nervový systém.

Čučoriedky, ríbezle, maliny, jahody sú tiež cenným zdrojom flavonoidov, teda prírodných pigmentov, ktoré im dodávajú žiarivé farby. Zlepšujú  pamäť, čo potvrdzujú aj výsledky vedeckých výskumov.

Odborníci z Harvard Brigham and Women’s Hospital dokázali, že u žien, ktoré jedia aspoň dve porcie jahôd a čučoriedok týždenne, sa  oneskoruje proces zhoršovania pamäte až o 2,5 roka.

3) Morské ryby – odďaľujú starnutie mozgu

Po tretie, morské ryby ako sleď, sardinka, losos a makrela sú bohaté na poly nenasýtené omega 3 kyseliny, vďaka ktorým váš mozog pracuje efektívnejšie a starne pomalšie.

Odborníci tiež spájajú nenasýtené tuky s nižšími hladinami beta-amyloidu v krvi, čo je proteín, ktorý lekári nachádzajú v mozgoch ľudí trpiacich Alzhaimerovou chorobou.  Každý človek by mal jesť ryby aspoň dvakrát týždenne.

Ak nemáte radi ryby, mali by ste zvážiť, či sa so svojím lekárom neporozprávate o doplnení omega-3 mastných kyselín alebo o zaradení iných zdrojov cenných tukov do vašej stravy, ako sú ľanové semienko alebo avokádo.

Boli tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*