Uložte si recept na antivírusovú cesnakovú polievku! Nie je to jedlo, je to liek!

Antivírusová cesnaková polievka – nie je to jedlo, ale liek!

Zázračná sila cesnaku.

Konzumácia cesnaku prináša množstvo zdravotných výhod. Obsahuje vysoké množstvo antioxidantov, ktoré pomáhajú neutralizovať voľné radikály a znižujú riziko vzniku chronických ochorení, ako sú srdcové choroby či rakovina. Vďaka svojim antibakteriálnym a antivírusovým vlastnostiam podporuje imunitný systém a môže byť účinný v boji proti rôznym infekciám.

Jednou z jeho hlavných účinných látok je alicín, ktorý priaznivo ovplyvňuje krvný tlak a môže pomôcť pri jeho znižovaní. Cesnak zároveň prispieva k znižovaniu hladiny cholesterolu, čím sa podieľa na prevencii kardiovaskulárnych ochorení.

Vďaka svojim protizápalovým účinkom môže cesnak zmierniť príznaky artritídy a iných zápalových ochorení. Je prospešný aj pre tráviaci trakt – podporuje rast prospešných črevných baktérií, napomáha detoxikácii a prispieva k zdraviu pečene.

Pre všetky tieto účinky je cesnak výnimočnou potravinou, ktorá pomáha udržať a zlepšiť naše celkové zdravie. Pravidelná konzumácia cesnaku má preto veľký význam.

Cesnaková polievka ako prevencia aj liek

Keď sa začne sezóna prechladnutia, chrípky a viróz, táto silná cesnaková polievka vám môže pomôcť zostať zdravými. Podporuje imunitu, účinkuje ako prevencia, no zároveň pomáha aj pri už prebiehajúcom ochorení. Jej hlavné účinné zložky – cesnak, cibuľa, pažítka a tymian – sú známe svojimi silnými antivírusovými a antibakteriálnymi účinkami.

Suroviny:

  • 50 strúčikov cesnaku
  • 2 polievkové lyžice masla
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • 2 veľké cibule (nakrájané)
  • 1 polievková lyžica čerstvého nasekaného tymianu
  • 6 šálok kuracieho vývaru
  • čerstvé bylinky (zeler, petržlen, malý bobkový list)
  • 2 šálky staršieho chleba (nakrájaného na kocky)
  • 1 šálka plnotučnej kyslej smotany

Postup:

Na masle a olivovom oleji opražte cibuľu a cesnak, do sklovitá.  Zalejte ich kuracím vývarom a priveďte do varu. Pridajte tymian a čerstvé bylinky. Varte na miernom ohni približne 30 minút. Potom pridajte kyslú smotanu a dobre premiešajte.

Medzitým si na panvici opečte kocky chleba do chrumkava.

Polievku podávajte horúcu, ozdobenú chrumkavými kúskami chleba.

Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*