Osie hniezdo je jedna z najlepších pochúťok! Plná lahodných orieškov, škorice…pri pečení bude kuchyňa fantasticky voňať a rodina sa už nevie dočkať, kedy bude táto dobrota konečne hotová! 🙂
Pľundrové cesto – vzácny recept vašej babičky!
Príprava lístkového cesta je oveľa jednoduchšia, než si myslíte! Teraz môžete spoznať babičkin najlepší recept na lístkové cesto!
Ingrediencie:
- 300 g masla
- 100 g hladkej múky + 20 g hladkej múky + 300 g hladkej múky
- 40 g droždia
- 1 lyžička cukru + 40 g cukru
- 1 dl vlažného mlieka
- 300 g hladkej múky
- 2 žĺtky
- 40 g masla
- nastrúhaná kôra z polovice citróna
- štipka soli
- pol pohára mlieka
Príprava:
300 g masla zmiešame so 100 g múky. Vytvarujeme do kocky a odložíme do chladničky.
40 g droždia zmiešame s 20 g múky, 1 lyžičkou cukru, 1 dl vlažného mlieka, vymiešame a necháme chvíľku stáť.
Z 300 g múky, 2 žĺtkov, 40 g cukru, 40 g masla, nastrúhanej kôry z pol citróna, štipku soli, pol pohára mlieka a vymiešaného droždia vypracujeme vláčne cesto dobre ho prepracujte tak, aby sa oddelilo od varešky aj misky. Cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme na obdĺžnik, do stredu dáme maslo zmiešané s múkou, ktoré sme odložili do chladničky, preložíme a skladáme tri krát ako lístkové cesto. Po poslednom preložení cesto prikryjeme na pomúčenej doske a necháme 15 minút odpočívať, potom rozvaľkáme na hrúbku 5 mm na ďalšie spracovanie.
Včelie hniezdo so škoricovými orieškami
Ingrediencie:
- Pľundrové cesto
- roztopené maslo
- nasekané vlašské orechy
- cukor
- hrozienka
- škorica
Postup:
Pľundrové cesto vyvaľkáme na hrúbku 5 mm, potrieme ho rozpusteným maslom, bohato posypeme mletými vlašskými orechmi, polovičným množstvom cukru a hrozienkami podľa chuti. Plnku pokvapkáme rozpusteným maslom, potom podľa chuti posypeme škoricou a zvinieme ako roládu.
Teraz roládu nakrájame na kúsky široké ako prsty a vložíme na vymastený plech rezom nadol, necháme ešte pol hodiny vykysnúť a potom pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C asi 10-15 minút do červena. Dobrú chuť!
Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply