Veľmi častá bakteriálna infekcia, ktorá môže viesť k rakovine hrubého čreva.

Kolorektálny karcinóm je jedným z najnebezpečnejších druhov rakoviny, ktorý je diagnostikovaný u čoraz mladších ľudí. Ochorenie sa dlhodobo vyvíja asymptomaticky, čo znamená, že sa často zistí až v pokročilom štádiu, keď je liečba náročná a prognóza nie je optimistická. Čo môže ovplyvniť vznik rakoviny hrubého čreva?

1. Príčiny rakoviny hrubého čreva

Kolorektálny karcinóm  je jedným z najčastejších nádorových ochorení na svete, počet prípadov neustále narastá, rovnako ako počet úmrtí v dôsledku tohto ochorenia.

,,Pokiaľ ide o príčiny rakoviny hrubého čreva a konečníka, je ťažké pomenovať jednu konkrétnu príčinu. K zvýšenému riziku vzniku kolorektálneho karcinómu môžu určite prispieť stravovacie faktory: strava s nízkym obsahom vlákniny  a vápnika, vysoká konzumácia červeného mäsa, najmä spracovaného mäsa, t. j. údenín s malým množstvom mäsa, konzervy, paštéty, slanina a tlačenka“ – vysvetľuje Kingou Głaszewskou-Furman, dietológ a výživový pedagóg.

,,Samozrejme, hovoríme o pravidelnej konzumácii, pretože ak si to niekto z času na čas dá, asi nebude mať  problém. Dôležité je aj pitie  alkoholu a fajčenie cigariet , ktoré tiež zvyšujú riziko rakoviny hrubého čreva“ – dodáva odborník.

2. Infekcia Helicobacter pylori môže viesť k rakovine.

Doktor Bartosz Fiałek, reumatológ a komentátor zdravia, upozornil na jeden z možných faktorov ovplyvňujúcich zvýšenie pravdepodobnosti vzniku kolorektálneho karcinómu. Na stránke X zverejnil príspevok, z ktorého sa dozvedáme, že „ prítomnosť infekcie  Helicobacter pyroli  bola spojená s 18% vyšším rizikom vzniku kolorektálneho karcinómu a 12% vyšším rizikom úmrtia na kolorektálny karcinóm.“

,,Existuje oveľa viac etiologických, teda kauzálnych faktorov, ktoré môžu viesť k vzniku kolorektálneho karcinómu, ale jedným z nich je infekcia Helicobacter pylori. Skutočnosť, že ide o veľmi bežnú infekciu, je dôležitá, pretože v závislosti od literatúry sa uvádza, že touto baktériou môžu byť infikovaní až traja zo štyroch obyvateľov. Je to však jeden z ovplyvniteľných faktorov, teda tých, ktorých zmena môže viesť k zníženiu rizika vzniku rakoviny hrubého čreva „– hovorí doktor Bartosz Fiałek.

,,Primárna prevencia, ktorá v tejto situácii zahŕňa elimináciu infekcie touto baktériou, môže viesť k výraznému zníženiu rizika kolorektálneho karcinómu. Štúdie ukázali, že riziko vzniku rakoviny u ľudí, ktorí infekciu vyliečili, je takmer o 1/4 nižšie a riziko úmrtia klesá o 40 %  v porovnaní s ľuďmi, ktorí nepodstúpili liečbu „– vysvetľuje doktor Bartosz Fialek.

Odborník zdôrazňuje, že zbaviť sa infekcie z tela je mimoriadne jednoduché a zaberie málo času.

,,Podávame vhodné multiliekové prípravky, ktoré sú veľmi účinné v eradikačnej terapii, teda eliminácii infekcie Helicobacter pylori. Táto liečba je bezpečná, účinná a tiež veľmi krátka, pretože štandardný liečebný režim trvá len dva týždne a po tomto čase sa veľká väčšina ľudí považuje za vyliečených. Vďaka tomu dokážeme výrazne znížiť riziko ako vzniku kolorektálneho karcinómu, tak aj úmrtia na kolorektálny karcinóm „– zdôrazňuje lekár.

Doktor Bartosz Fiałek vám odporúča, aby ste sa v prípade akýchkoľvek brušných príznakov poradili s lekárom a vykonali testy na infekciu Helicobacter pylori.

,,Hovorí sa, že jedno euro investované  do zdravia sú štyri eura  návratnosti investície, čo v skutočnosti znamená, že prevencia je oveľa lacnejšia ako liečba, a to zo zdravotného aj ekonomického hľadiska. Včas zistená infekcia Helicobacter pylori a účinne liečená nám môže často zachrániť život, pretože neliečený, zle liečený alebo neskoro liečený kolorektálny karcinóm je vždy smrteľné ochorenie“ – konštatuje lekár.

3. Akých príznakov by sme sa mali obávať?

,,Niekedy je rakovina čreva asymptomatická alebo pacient signály ignoruje, a preto k nám často prichádza v pokročilom štádiu alebo keď nádor zablokoval tráviaci trakt „– vysvetlil Dr. Paweł Potocki.

,,Problém je, že na samom začiatku nie sú žiadne špecifické príznaky, až neskôr sa môže objaviť napríklad krv v stolici a bolesti brucha“  – hovorí dietologička Kinga Głaszewska-Furman.

DR. Michael Cecchini z Yale Cancer poznamenáva, že stojí za to venovať pozornosť vzhľadu vašej stolice. U niektorých pacientov s kolorektálnym karcinómom stolica pripomína ceruzku, a to ako hrúbkou, tak dĺžkou.

Výskumný tím z University of Southern Denmark analyzoval lekárske údaje o 50 000 ľuďoch. ľudí s diagnózou kolorektálneho karcinómu. Na základe poskytnutých odpovedí boli príznaky kolorektálneho karcinómu rozdelené na špecifické a nešpecifické.

Analýza ukázala, že najčastejšie uvádzaným špecifickým príznakom bola bolesť brucha, ktorá sa vyskytla v 19,7 %. prípady a nešpecifické – únava (takmer 50 percent odpovedí).

Respondenti sa zvyčajne rozhodli poradiť sa s rodinným lekárom po tom, čo si všimli krvácanie z konečníka (33,8 %). Plynatosť však bola dôvodom  len 12,9 %  účastníkov, aby si dohodli stretnutie s odborníkom.

4. Úloha prevencie

Lekári sa zhodujú, že každý by mal pravidelne podstupovať testy, pretože včasná diagnostika môže zachrániť život.

,,V rámci prevencie sa oplatí urobiť kolonoskopiu, najmä ak máme v rodine rakovinu hrubého čreva alebo  adenomatóznu polypózu „ – zdôrazňuje Kinga Głaszewska-Furman.

Je zaujímavé, že v niekoľkých výskumných centrách  umelá inteligencia podporuje gastroenterológov pri zisťovaní rakoviny hrubého čreva a konečníka a uľahčuje diagnostiku detekciou aj tých najmenších zmien, ktoré si človek nemusí všimnúť.

Asistencia robota sa spúšťa náhodne a jej účelom nie je nahradiť prácu lekára, ale upozorniť na prítomnosť nenápadných, plochých lézií. Vyšetrujúci si vďaka tomu lepšie prezrie danú časť čreva, čo môže ovplyvniť diagnostiku ochorenia v naozaj skorom štádiu.

Boli tieto informácie pre vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*