Rezy na každú príležitosť, či už sú to sviatky, možno oslava alebo väčšie posedenie. Skvele doplní vašu zbierku vianočných koláčikov.
Ingrediencie:
Korpus:
- 6 bielkov
- 200 g cukru
- 3 lyžice polohrubej múky
- 200 g mletých vlašských orechov
- 10 g prášku do pečiva
Biela vrstva:
- 200 g bielej čokolády
- 2 lyžice oleja
Grilážová vrstva:
- 200 g cukru
- 200 g masla
- 6 lyžíc medu
- 100 g cukru
- 200 g nasekaných vlašských orechov
Glazúra:
- 150 g tmavej čokolády
- 3 lyžice oleja
Postup:
Bielky vyšľaháme s cukrom na tuhý sneh, pridáme múku, mleté orechy a prášok do pečiva a všetko dobre vymiešame. Pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 25 minút.
Upečený plát otočíme hore dnom, odstránime papier na pečenie a zľahka zaťažíme, aby sa korpus vyrovnal. Nechajte vychladnúť.
Vo vodnom kúpeli roztopte bielu čokoládu s 2 lyžicami oleja, vymiešame do leskla.
Vychladnutý plát nechajte hore dnom, polejeme ho bielou čokoládou a zarovnáme. Necháme čokoládu stuhnúť.
Na strednom ohni rozpustíte 200 g cukru na karamel.
Počas tejto doby vyšľaháme žĺtky a 100 g cukru do peny, miešame asi 2-3 minúty.
Do karamelu pridáme maslo a miešajte, kým sa nespojí.
Potom prilejeme vyšľahaný vaječný žĺtok a všetko premiešame. Za stáleho miešania varte ešte minútu alebo dve a keď sa všetko spojí odstráňte z tepla. Pri varení dávame pozor, aby sa cukor nepripálil, pretože potom bude mať koláč horkastú chuť.
Keď griláž odstavíme zo sporáka, do horúcej primiešame pripravené nasekané vlašské orechy. Necháme mierne vychladnúť asi 2-3 minúty a rovnomerne navrstvíme na stuhnutú bielu čokoládu. Zarovnáme, a koláč odložíme do chladničky stuhnúť.
Tmavú čokoládu s olejom rozpustíme vo vodnom kúpeli do leskla.
Stuhnutý koláč polejeme tmavou čokoládovou polevou. Necháme stuhnúť. Nakrájame na úhľadné obdĺžniky. Dobrú chuť!
Tu si môžete pozrieť, ako sa to robí: VIDEORECEPT!
Leave a Reply