Záhradkársky tip: Používajte sódu bikarbónu namiesto pesticídov! Chráňte takto ovocie a zeleninu pred kazom.

Ak chcete pestovať svoju záhradu organicky, nahraďte pesticídy sódou bikarbónou. Prinášame Vám recept ako na to!

Sóda bikarbóna je skvelý pomocník v domácnosti, aj kuchyni, ale je skvelá aj čo sa týka odstraňovania pesticídov z plodov alebo ich náhrady. Môžete ju použiť na umývanie plodov, z ktorých chcete pesticídy odstrániť alebo ju môžete použiť vo vašej záhradke ako postrek namiesto chemických pesticídov, a tak si môžete vypestovať svoje bio ovocie a zeleninu. Poďte sa pozrieť ako na to!

1) Sóda na odstránenie pesticídov z ovocia a zeleniny

Podľa nových výskumov dokáže tiež niečo, čo žiadny iný „moderný“ prípravok. Zo zeleniny a ovocia pestovaných konvenčnou metódou dokáže odstrániť až 96 % pesticídov iba za pätnásť minút. Stačí plodiny do roztoku jedlej sódy namočiť ovocie a zeleninu, ktorú ste si práve priniesli z obchodu.

Jedlá sóda je silná zásada, má teda alkalické pH a spôsobuje rýchly rozklad pesticídov. Tie pritom preukázateľne súvisia s rozvojom celého radu porúch a ochorení, od neplodnosti, cez hormonálnu nerovnováhu až po rakovinu.

Vedci z Massachusetts tvrdia, že roztokom jedlej sódy možno veľmi účinne odstrániť pesticídy z akéhokoľvek ovocia a zeleniny do pätnástich minút. Stačí plody do roztoku namočiť. „Zvyšky pesticídov môžu zostať na poľnohospodárskej produkcii a prispievajú k celkovému príjmu pesticídov potravou. Obavy zo zdravotných rizík súvisiacich s príjmom pesticídov potravou v posledných rokoch právom rastú, je teda na mieste ich konzumácii brániť,“ uviedla doktorka Lili Heová z University of Massachusetts v rozhovore pre denník The Mail.

Z jej experimentálnych výskumov vyplýva, že sóda je schopná zlikvidovať tiež zvyšky pesticídov, ktoré sú silne naviazané na šupku plodov.

O výhodách sódy bikarbóny v záhrade sme už písali a teraz vám prinášame nové tipy, ktoré môžete využiť počas budúcich  záhradkárskych mesiacov:

2) Jedlá sóda pre vinič a hrozno

Ak máte vinič, nezabudnite ho postriekať roztokom sódy bikarbóny:

Zmiešajte 75 gramov sódy bikarbóny s 10 litrami vody.

Hrozno počas dozrievania postrekujte a zabráňte suchej hnilobe, ale môžete tiež zvýšiť cukor v bobuliach.

Rovnaké riešenie je možné použiť na postrek rôznych ovocných stromov a zabrániť tak výskytu húseníc na listoch.

3) Sóda je číslo jedna v boji proti múčnatke:

UHORKY: Na preventívny postrek uhoriek použite 1 čajovú lyžičku sódy na 1 liter vody. Zabránite žltnutiu listov.

KAPUSTA: Rovnakým roztokom môžete postriekať  kapustu proti húseniciam a plošticiam. Môžete tiež pripraviť roztok z 9 polievkových lyžíc jablčného octu a 1 litra vody. Postriekajte kapustu týmto roztokom a nebudú žiadne chyby.

RÍBEZLE: Postriekajte ríbezle s: 1 polievkovou lyžicou sódy bikarbóny, 1 aspirínom, 1 polievkovou lyžicou prostriedku na umývanie riadu, 1 polievkovou lyžicou rastlinného oleja a 4,5 litra vody.

Aby ste prilákali včely ku kríku ríbezlí, postriekajte ho medovou vodou: 1 polievkovú lyžicu medu rozpustite v litri vody. To priláka opeľovače a vaše ríbezle budú mať bohaté ovocie.

JAHODY: Do 10 litrov vody pridajte 15 kvapiek jódu (nepovinné je plastové vedro) a miešajte drevenou vareškou, aby sa jód vo vode dobre rozpustil. Po výdatnej zálievke jahôd, alebo po daždi, polejte ku každej jahode trochu tohto roztoku. Potom môžete uvažovať o presadení jahôd na iné miesto. A dbajte na to, aby ste neprekročili dávku jódu, inak môžete jahodový koreň spáliť.

Sú tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*