Žĺtkové rezy s medom a orechami: Úžasný zákusok, ktorý sa úplne rozplýva na jazyku!

Náš obľúbený sviatočný zákusok. Recept mám od pani cukrárky, ktorá pečie najlepší zákusky na všetky oslavy a tiež na svadby.

Potrebujeme:

30 dkg hl. múky
10 dkg práškového cukru
1 medu
7 dkg masla
2 vajcia
1 kávová lyžička jedlá soda

Orechová piškóta:
6 vajec
15 dkg cukru
3 lyžice vody
0,5 dl oleja
15 dkg hladkej múky
1/2 bal. prášok do pečiva
10 dkg mletých orechov

Krém:
3 žĺtky
15 dkg kr. cukru
2 bal. vanilkový puding
7 dl mlieka
10 dkg práškového cukru
25 dkg masla

Postup:

Na medové pláty zmiešame všetky prísady, ak je to potrebné, pridáme viac múky. Cesto by malo byť tvárne. Rozvaľkáme na dva pláty a každý z nich upečieme na obrátenom plechu (25 x 35 cm) pri 180 stupňoch po dobu 8-10 minút.

Na piškótu si oddelíme vajce na bielky a žĺtky. Žĺtky vyšľaháme s 10 dkg cukru, vodu, olejom a orechy. Bielky vyšľaháme so zvyšným cukrom na sneh. Opatrne spolu s múkou a práškom do pečiva vmiešame do orechovej zmesy – miešame už len ručne. Pečieme na rovnakom plechu, kde sme na obrátenej strane piekli pláty. Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 25 minút.

Krém: Žĺtky sa zmiešajú s cukrom, mliekom a pudingovým práškom. Na plameni z tejto zmesi uvaríme puding a necháme vychladnúť. Maslo vyšľaháme s práškovým cukrom a pridáme sa k vychladenému pudingovému krému. Krém rozdelíme na dve časti a trochu krému necháme aj na vrch.

Poskladáme zákusok: Medový plát, krém, orechová piškóta, krém, medový plát. Na vrch natrieme krém. Na vrch si ešte môžete naniesť orechy v cukre. 10 kg vlašských orechov zmiešame s 1 lyžicou masla a 1 lyžicou kr. cukru. Alebo môžete na vrch nasypať obyčajné nasekané orechy, hoblinky čokolády, kakao alebo jednoduchú polevu.

Želáme vám dobrú chuť!

Ak sa vám recept páčil, zdieľajte ho so svojimi priateľmi na Facebooku!

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*