12 varovných signálov, že pravdepodobne máte nebezpečnú histamínovú intoleranciu.

Histamínová intolerancia je v medicínskom svete málo pochopená a väčšine odborníkov chýbajú rozsiahle znalosti o tejto téme. Hoci alergické reakcie na histamín zažíva len 1 percento populácie, zvýšená intolerancia naň je čoraz bežnejšia.

Histamínová intolerancia je alergická reakcia bez alergénu. Niektoré potraviny obsahujú histamín alebo stimulujú uvoľňovanie histamínov v tele. Problémy nastávajú vtedy, keď dôjde k preťaženiu alebo prílevu histamínov a telo ich nezvláda.

Príznaky histamínovej intolerancie:

  • úzkosť
  • únava
  • hormonálna nerovnováha
  • nízky krvný tlak
  • podráždenosť
  • mozgová hmla
  • tráviace problémy
  • nevoľnosť
  • migrény
  • búšenie srdca
  • ekzém, rosacea, akné a problémy s kožou

Jedlo a histamín

Ak máte pocit, že by ste mohli mať histamínovú intoleranciu, dajte si pozor na konzumáciu potravín, ktoré sú bohaté na histamín.

Potraviny bohaté na histamín:

  • syr, najviac s bielou alebo modrou plesňou
  • baklažán
  • huby
  • všetky konzervy
  • vývar z kostí
  • alkohol, najviac víno
  • ocot
  • kyslá kapusta
  • chlieb a potraviny bohaté na lepok
  • mäkkýše
  • údené mäso ako slanina
  • špenát
  • zvyšky jedla z prechádzajúceho dňa

Potraviny s nízkym obsahom histamínu:

  • čerstvé potraviny
  • čerstvé mäso
  • citrusové plody
  • bobule
  • paradajky
  • banány

Liečba histamínovej intolerancie:

1. Získajte profesionálne vyšetrenie histamínovej intolerancie
Musíte si urobiť test histamínovej intolerancie, aby ste zistili, či vaše telo nedokáže spracovať množstvo potravín bohatých na histamín vo vašej strave.

2. Identifikujte základný problém
Odporúča sa testovanie na intoleranciu lepku, presakujúce črevá a nutričné ​​nedostatky.

3. Diéta
Eliminačná diéta je prvým krokom k odhaleniu potravín, ktoré spôsobujú zápal. Odstráňte zo svojho jedálnička potraviny bohaté na histamín a po mesiaci alebo dvoch ich znovu zaveďte, aby ste zistili, čo spôsobuje problém.

4. Zamerajte sa na čerstvé potraviny
Jedzte viac čerstvých potravín s nízkym obsahom histamínu, ako je čerstvá zelenina, ryžové mlieko, bylinkové čaje, obilniny bez lepku a čerstvý losos.

5. Liečte svoje črevo

Ak chcete bojovať proti premnoženiu Candidy alebo syndrómu deravého čreva, pridajte do svojho jedálnička viac probiotík.

Zdieľajte tento článok aj so svojimi priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*