3 veci o užívaní vitamínu C, o ktorých takmer nikto nevie.

Často počujeme, aké dôležité je poskytnúť nášmu telu dostatočné množstvo vitamínov, ale nutričná hodnota dnešnej zeleniny a ovocia je zlomkom toho, čo bolo typické  pred  niekoľkými desaťročiami.

Mnoho ľudí sa snaží užívať prípravky vitamínu C ako doplnok na podporu imunitného systému, najmä počas obdobia bežného prechladnutia a chrípky.

Bohužiaľ, úsilie je márne, ak existujú faktory, ktorými sami inhibujeme využitie prijatého vitamínu C. Pozrime sa, na čo si musíte dať pozor.

1) Fajčenie

Nikotín v tabakových výrobkoch pôsobí na metabolizmus takým spôsobom, že môže inhibovať (znižovať) vstrebávanie vitamínu C, nehovoriac o počte spôsobov, akými môžu toxické látky obsiahnuté v tabakovom dyme pôsobiť na organizmus.

Fajčiari majú tiež nižšiu hladinu vitamínu C v krvi pri užívaní prípravkov vitamínu C, pretože každá cigareta čerpá z tela 25-100 mg vitamínu C. Vzhľadom na to, ak človek fajčí 10 cigariet denne, potom štandardne musí zvýšiť príjem vitamínu C o 1 g, aby neutralizoval tento úbytok.

2) Káva, kola, energetický nápoj, čaj

V týchto nápojoch sa kofeín nachádza v menších alebo väčších množstvách. Medzi čajmi sú bylinné a ovocné čaje, ktoré sa nepočítajú do tejto kategórie.
Kofeín má močopudný účinok na organizmus a tým stimuluje vylučovanie vitamínov C a B. Ak pijete kávu alebo iné nápoje ktoré obsahujú kofeín, užívajte vitamín C aspoň hodinu pred vypitím týchto nápojov.

3) Nenechajte zahriať

Ak do čaju pridáte  citrónovú šťavu a premýšľate o tom, aké dobré je to pre vaše zdravie, pretože si doplníte dávkou vitamínu C, potom to urobte dobre. Pretože vitamín C sa rozkladá pod vplyvom tepla, nikdy by ste ho nemali dávať  do  horúceho čaju, čaj by mal mať primeranú teplotu, pred pridaním citrónovej šťavy.

Je tiež dobré mať na pamäti, že citrón nie je ovocie s najvyšším obsahom vitamínu C. Je lepšie namočiť šípky do vody, ktorá bude mať teplotu tela, nechať odstať a piť ich, alebo jesť pomaranče, kivi, mandarínky, grapefruity surové.

 45 mg vitamínu C  na nachádza v citróne, 40 mg v grapefruite, 42 mg v mandarínkach, 50 mg v pomarančoch, 71 mg v kivi a 400 mg v šípkach.

Sú pre Vás tieto informácie užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*