4 druhy sviatočných koláčikov Z JEDNÉHO CESTA! Túto zbierku si určite niekam uložte…

Najlepšie a najkrajšie sviatočné koláčiky z jedného cesta, ktoré budú ozdobou každého stola…

Na konci nájdete priložený videorecept ako postupovať pri jednotlivých koláčikoch. Veríme, že vám budú chutiť!

Ingrediencie:

Krehké cesto:

  • 250 g zmäknutého masla
  • 100 g práškového cukru
  • 100 g kukuričného škrobu
  • 1 vajce
  • 7 g prášku do pečiva
  • štipka soli
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 400 g hladkej múky

Maslo vymiešame s práškovým a vanilkovým cukrom. Vymiešame do hladka. Pridáme vajce a štipku soli, vymiešame. Pridáme kukuričný škrob, vymiešame. Pridáme prášok do pečiva a postupne primiešame po častiach múku. Vymiešame hladké cesto. Cesto rozdelíme na dve polovice. Zabalíme do fólie. Odložíme na jednu hodinu do chladničky.

1. Linecké kolieska

Časť cesta vyvaľkáme na hrúbku asi 2-3 mm. Vykrajujeme kolieska, polovicu koliesok vykrojíme s otvorom v strede. Uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 10 minút. Kolieska necháme vychladnúť.

Ešte potrebujeme:

  • džem podľa chuti
  • práškový cukor

Kolieska s otvorom posypeme práškovým cukrom. Potom zliepame džemom, jedno koliesko celé a jedno pocukrované. Dobrú chuť!

2.Srdiečka

Časť cesta vyvaľkáme na hrúbku asi 2-3 mm. Vykrajujeme srdiečka. Ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.  Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 10 minút.

Ešte potrebujeme:

  • karamelovú náplň
  • 200 g tmavá čokolada
  • 2 PL oleja
  • mleté orechy na posypanie

Tmavú čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli, zmiešame s olejom a vymiešame do leskla.

Srdiečka zliepame karamelovým krémom, srdiečka do polovice namočíme do čokoládovej polevy, ozdobíme mletými ( alebo na hrubo nasekanými) orechmi. Necháme stuhnúť.

3. Čokoládovo karamelové oválky

Časť cesta vyvaľkáme na hrúbku asi 2-3 mm. Vykrajujeme oválky veľkosti silikonových formičiek.  Ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.  Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 10 minút. Necháme vychladnúť.

Karamelová náplň

  • 200 g kryštálového cukru
  • 100 ml smotany na šľahanie (minimálne 33 % tuku)
  • 50 g masla
  • Štipka soli (voliteľne, pre slaný karamel)

Do hrnca dáme cukor, necháme ho roztopiť na miernom ohni do svetlohnedá. Miešame, kým sa cukor úplne rozpustí, odstavíme z ohňa a pridáme maslo, miešame kým sa maslo rozpustí a spojí s karamelom. Nakoniec primiešame smotanu, vymiešame do hladká. (Ak chceme slaný karamel pridáme ešte štipku soli.)

Silikonové formičky – oválky. Naplníme čokoládovou polevou a necháme stuhnúť.

Jeden upečený ovál natrieme karamelovým krémom. Na vrch položíme jeden čokoládový oválny kúsok, jemne zatlačíme tak, aby sa krém neroztiekol, necháme stuhnúť. Dobrú chuť.

4. Kolieska s bielou čokoládou a sušenými ovocnými lupeňmi

Časť cesta vyvaľkáme na hrúbku asi 2-3 mm. Vykrajujeme kolieska. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 10 minút. Kolieska necháme vychladnúť.

Ešte potrebujeme:

  • 100 g bielej čokolády
  • sušené brusnice, pistácie, mandľové lupienky…( na ozdobenie)

Bielu čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli.

Jedno upečené a vychladnuté koliesko, polejeme bielou čokoládou. Ozdobíme brusnicami, mandľovými lupienkami, pistáciami, orechmi…. ( podľa vlastnej fantazie) Necháme stuhnúť.

Ak sa vám tieto recepty páčili, zdieľajte ich s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*