5 minerálov, ktorých nedostatok spôsobuje mnoho chorôb.

5 minerálov, ktorých nedostatok spôsobuje mnoho zdravotných problémov…

Naše telo potrebuje stopové prvky pre mnohé chemické reakcie. Sú potrebné okrem iného pre tvorbu hormónov a enzýmov, pre správne fungovanie ciev a srdcového svalu a zároveň prispievajú aj k celkovému zdraviu organizmu spolu s vitamínmi a inými živinami.

Minerálne stopové prvky zaberajú menej ako 5% tkanív ľudského tela, ale bez ich prítomnosti nemožno produkovať bielkoviny, rozpúšťať tuky a sacharidy. Podľa štatistík viac ako 25% ľudí žijúcich na svete trpí nedostatkom živín, čo negatívne ovplyvňuje duševné a fyzické schopnosti, znižuje imunitu a zhoršuje zloženie krvi.

1. Železo

Lekárske testy ukázali, že 30-35% všetkých vekových skupín trpí nedostatkom železa. Železo je hlavnou zložkou hemoglobínu, ktorý zabezpečuje prísun kyslíka do tkanív a mozgu. Udržiava optimálnu hladinu červených krviniek a zabraňuje hypoxii vnútorných orgánov, teda nedostatku kyslíka.

Hlavné príznaky nedostatku železa v tele sú:

  • chronická únava;
  • bledosť;
  • dýchavičnosť;
  • silný tlkot srdca.

Na zabezpečenie dostatočného množstva železa jedzte hydinu, hovädziu pečeň, zelenú zeleninu (brokolica, špenát, kapusta), ale aj morské ryby, strukoviny a kandizované ovocie, ako sú datle a sušené slivky.

2. Horčík

Horčík spúšťa v tele viac ako 300 chemických reakcií, podieľa sa na tvorbe kostného tkaniva a nervových zakončení, podporuje činnosť svalov a mozgu. V prípade nízkeho obsahu horčíka v krvi dochádza k chronickým ochoreniam, môže sa objaviť nespavosť a podráždenosť.

Príčiny nedostatku horčíka zahŕňajú:

  •  operácie gastrointestinálneho traktu
  • črevné ochorenia;
  • črevná dysbióza.
  • nedostatočné vstrebávanie niektorých živín

Nedostatok horčíka môže spôsobiť kŕče v nohách, chronickú zápchu a vysoký krvný tlak. Viac ako 70 % ľudí konzumuje len minimálne množstvo horčíka. Ak máte nedostatok horčíka, nespoliehajte sa len na doplnky výživy. Jedzte viac orechov, morských rias, fazule, ovsených vločiek a tmavej čokolády.

3. Vápnik

U dospelých tvorí vápnik až 2 % telesnej hmotnosti. Tento stopový prvok je nevyhnutný pre kostné tkanivo, zubnú sklovinu, podporuje činnosť kardiovaskulárneho systému a nervového systému. Nezdravá strava, vegetariánska strava alebo črevné ochorenia však môžu hladinu vápnika dramaticky znížiť.

Príznaky nedostatku vápnika:

  • ospalosť a únava;
  • opotrebovanie zubnej skloviny
  • lámavé nechty a vlasy
  • depresia
  • narušenie menštruačného cyklu,
  • bolestivá menštruácia;
  • rozvoj osteoporózy.

Nedostatok vápnika je pre ženy najnebezpečnejší v období menopauzy, pretože kosti sa stávajú krehkými a zlomeniny môžu byť častejšie. Okrem mlieka a mliečnych výrobkov treba do jedálnička zaradiť tieto potraviny: fazuľa, šošovica, morské ryby, datle, kapusta a vajcia. Skvelým zdrojom vápnika však môžu byť aj sezamové semienka a mandle.

4. Jód

Podľa štatistík má každý druhý človek nedostatok jódu. Jód je najdôležitejším prvkom pri produkcii hormónov, počnúc metabolickými procesmi.

Dôsledky nedostatku jódu:

  • Ochorenie štítnej žľazy;
  • náhly prírastok hmotnosti;
  • znížená pamäť a duševná aktivita;
  • výkyvy nálad;
  • poruchy pozornosti;
  • problémy s pokožkou a vlasmi;
  • znížená imunita.

Telo získava jód z potravy, preto je hlavnou príčinou jeho nedostatku nezdravá strava. Aby ste získali správne množstvo jódu, jedzte morské plody a ryby, no skvelým zdrojom tohto stopového prvku môže byť aj šalát z morských rias, rovnako ako jodizovaná soľ.

5. Zinok

Nedostatkom zinku trpí každý piaty človek. Tento stopový prvok je dôležitý pre rozvoj imunitného systému, regeneráciu tkanív a funkciu mozgu. Pri nedostatku zinku sa u detí spomaľuje rast a duševný vývoj. Príčinou poklesu hladiny zinku je nezdravá strava, pravidelná konzumácia diuretík a alkoholu, ako aj rôzne črevné ochorenia.

Príznaky nedostatku zinku v tele:

  • vypadávanie vlasov;
  • poruchy pamäti;
  • ťažko sa hojace rany a modriny;
  • slabý čuch.

Ak chcete získať dostatočné množstvo zinku, jedzte hovädzie, morčacie, kuracie mäso, vajcia, tekvicové semienka, sezamové semienka a arašidy.

Nedostatok týchto 5 základných stopových prvkov negatívne ovplyvňuje našu celkovú pohodu a zdravie, môže viesť k rozvoju chronických ochorení, stresu a nespavosti, preto je dôležité dodržiavať vyváženú a na živiny bohatú stravu.

Boli tieto informácie pre vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*