8 potravín, ktoré najviac zvyšujú krvný tlak. Oplatí sa o nich vedieť!

Vysoký krvný tlak, známy aj ako hypertenzia, patrí medzi najčastejšie zdravotné problémy dnešnej doby. Je to stav, ktorý zvyšuje riziko srdcovocievnych ochorení, mŕtvice či poškodenia pečene. Strava vyhrala kľúčovú úlohu pri jeho prevencii a kontrole. Ak chcete zachovať svoj tlak pod kontrolou, oplatí sa vedieť, ktoré potraviny môžu výrazne zvýšiť.

1. Soľ a slané potraviny

Soľ je nepriateľom číslo jeden, pokiaľ ide o vysoký krvný tlak. Nadmerné množstvo sodíka v tele spôsobuje zadržiavanie vody, čo zvyšuje tlak na cievy. Slané čipsy, konzervované polievočky, údeniny alebo instantné jedlá patria medzi najväčších vinárov.

2. Spracované mäso

Šunky, salámy, párky a klobásy sú plné soli a konzervantov. Aj keď sú chutné, ich pravidelná konzumácia môže viesť k dlhodobému zvýšeniu krvného tlaku. Pri výrobe mäsových výrobkov sa oplatí povoliť nízkosodíkové alternatívy.

3. Vyprážané jedlá

Vyprážané kuracie mäso, hranolky alebo šišky obsahujú veľké množstvo nasýtených tukov, ktoré môžu spôsobiť stuhnutie ciev a zvýšenie krvného tlaku. Navyše, často sú posypané soľou, čím ešte viac zhoršujú situáciu.

4. Cukor a sladkosti

Nielen soľ, ale aj nadmerná konzumácia cukru môže zvyšovať krvný tlak. Sladké nápoje, koláče a cukríky vedú k priberaniu na váhe, čo je rizikový faktor pre hypertenziu.

5. Alkohol

Hoci sa môže zdať neškodný pohárik vína, nadmerná konzumácia alkoholu môže spôsobiť zvýšenie občasného tlaku. Alkohol taktiež narúša použitý medzi minerálmi, ako je sodík a draslík, ktoré sú kľúčové pre zdravý tlak.

6. Energetické nápoje

Energetické nápoje obsahujú vysoké množstvo kofeínu a cukru, ktoré môžu dočasne, ale nie výrazne zvýšiť krvný tlak. Častá konzumácia týchto nápojov je riziková najmä pre mladších ľudí.

7. Konzervované a instantné potraviny

Polievky v konzervách, omáčky, instantné rezance – všetky tieto produkty obsahujú vysoký obsah sodíka, ktorý je hlavným zvýšením krvného tlaku. Čítajte etikety a snažte sa povoliť výrobky s nižším obsahom solí.

8. Kofeínové nápoje

Káva a niektoré čaje môžu u citlivejších ľudí spôsobiť dočasné zvýšenie krvného tlaku. Hoci mierna konzumácia kofeínu nemusí byť škodlivá, množstvo môže predstavovať riziko.

Boli tieto informácie užitočné? Zdieľajte príspevok aj s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*