8 signálov, že konzumujete nadmerné množstvo cukru, bez toho aby ste o tom vedeli.

Či už máte radi sladkosti alebo nie, cukor sa nachádza takmer v každej spracovanej potravine, ktoré si kúpite. Je veľmi  pravdepodobné, že  konzumujete  viac cukru  ako si uvedomujete. Akákoľvek forma rafinovaného cukru a jeho ďalšie alternatívy sú čiastočne zodpovedné za nárast počtu chorôb.

Možno nenájdete slovo „cukor“ v zozname zložiek balených jedál, ale môže tam byť:

  • kukuričný sirup dextrín
  • sorbitol
  • slad
  • sirupy
  • fruktóza
  • disacharidy
  • hydrolyzovaný škrobového sirup
  • maltózového sladového sirupu
    s vysokým obsahom fruktózy
  • kukuričného sirupu s vysokým obsahom fruktózy
  • maltodextrín

Nižšie sú uvedené niektoré príznaky, ktoré vám naznačujú, že musíte znížiť príjem cukru vo vašej strave.

1) Neustála chuť na cukor a sacharidy

Rovnako ako kokaín, cukor je návykový a účinky sú rovnaké. Keď konzumujete cukor, spúšťa uvoľňovanie hormónu potešenia nazývaného dopamín. Nevedomky môžete vyvinúť túžbu po sladkostiach a jednoduchých sacharidoch, aby ste zvýšili prijem cukru.

2) Únava a nedostatok energie

Existujú typy neuropeptidov nazývaných orexíny, ktoré tvoria proteín v mozgu. Tieto vysielače regulujú cyklus spánku a bdenia. Vzhľadom k tomu, že sú citlivé na cukry, ich reakcie závisia od hladiny glukózy vo vašom tele. Dokonca aj mierne zvýšenie hladiny cukru v krvi potláča prenos nervových signálov orexínov.

3) Priberanie

Ak jete veľa cukru, môžete rýchlo pribrať. Hoci iné faktory, ako napríklad rýchlosť metabolizmu, určujú vašu hmotnosť, vaše telo najprv premieňa cukor na energiu. Ak cukor nie je potrebný okamžite, ukladá sa ako tuk na neskoršie použitie.

4) Opakujúca sa chrípka a prechladnutie

Nadmerná konzumácia cukru negatívne ovplyvňuje imunitný systém. Je to hlavne preto, že glukóza zasahuje do činnosti bielych krviniek, ktoré sú vo vojne s patogénmi a vírusmi. Jesť príliš veľa cukru vás robí náchylnými na akékoľvek infekcie cirkulujúce okolo.

5) Poškodené chuťové poháriky

Takmer každý človek definuje sladkú chuť ako niečo príjemné. Váš jazyk si zvykne na rôzne chute, vrátane cukru. Štúdia vykonaná britskými výskumníkmi ukázala, že ľudia s nadváhou si rozvíjajú tupú citlivosť na sladkosti a závislosť od sladkých potravín. Rovnaká štúdia tiež odhalila niečo u zdravých účastníkov s normálnou hmotnosťou, ktorí začali piť 2 nealkoholické nápoje denne. Začali pociťovať chuť na cukor a nudnú chuť po 4 týždňoch.

6) Mozgová hmla

S odvolaním sa na štúdiu v časopise Neuroscience, myši kŕmené stravou podobnou typickým západným komunitám zaznamenali pokles funkcie mozgu už za 2 mesiace.

7) Kožné problémy a vrásky

Schopnosť vašej pokožky produkovať kolagén určuje jej textúru a štruktúru. Prirodzene, molekuly cukru viažu kolagén, aby pomohli kolagénovým bunkám cirkulovať.. Vyššia hladina cukru v tele môže spôsobiť, že kolagénové bunky budú menej mobilné, čo  môže spôsobiť stuhnutosť kožných tkanív. Keď vaša pokožka stratí pevnosť, môžu sa vytvoriť  vrásky, jemné linky a ďalšie problémy.

8) Rakovina

Nakoniec, zvýšená produkcia inzulínu a vnútorný zápal môžu spôsobiť abnormálnu a rýchlu produkciu buniek v tele. Rakovinovým bunkám sa zvyčajne darí v prostredí bohatom na cukor. To je ďalší dôležitý dôvod, prečo by ste mali znížiť prijem cukru v strave.

Nadbytok cukru sa v tele prejavuje aj ako:

  • hormonálna nerovnováha,
  • priberanie a tvorba tukových zásob z nespotrebovanej energie,
  • vznik nadváhy až obezity,
  • veľké množstvo cukrov môže viesť k stukovateniu (steatóza) pečene,
  • nadbytok glukózy sa prejavuje hyperglykémiou (zvýšená hladina cukru v krvi),
  • porucha uvoľňovania (sekrécie) inzulínu.

Minimálny príjem sacharidov by u zdravého jedinca nemal klesnúť pod 2 g/kg.

Ľudia, ktorí pravidelne a často športujú, môžu mať denný príjem zvýšený aj na 6 – 10 g/kg hmotnosti.

Nedostatok cukru sa prejavuje:

  • problémy s trávením a vyprázdňovaním,
  • častá únava a nedostatok energie,
  • oslabená imunita,
  • zlá nálada a úzkosť,
  • spomalená mozgová činnosť,
  • pomalšia regenerácia,
  • nedostatok glukózy sa môže prejaviť hypoglykémiou (glukóza klesne pod hranicu normálnych hodnôt, čo je 3,3 mmol/l).

Nezabúdajte na príjem aj ostatných živín, ako bielkoviny, tuky, minerály, vitamíny, stopové prvky a vlákninu. Netreba sa však z toho „zblázniť“, vždy je podstatné dať telu aspoň približne čo potrebuje.

Ak vás tento príspevok zaujal, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*