VČELÍ PEĽ – najlepší prírodný liek, na ktorý moderní ľudia už zabudli. Skrýva v sebe obrovskú silu!

Ak by ste mali pomenovať jeden prírodný produkt s najväčšími možnými zdravotnými benefitmi, čo by to bolo? Máme svoj typ. Je to včelí peľ, ktorý je super výživným produktom práce včiel.

Včelí peľ – čo to je?

Peľ sú samčie zárodočné bunky produkované kvetmi, ktoré zbierajú včely – lietavky, miešajú peľ so slinami a nektárom vo forme guľôčok ich na svojich zadných nohách nosia do úľa.  Akonáhle včela lietavka prinesie peľ do úľa, zhodí peľové zrnká do bunky a včely ktoré sa starajú o jeho uskladnenie, ho vrstvia v bunkách a každú vrstvu prilepujú medom. Potom je povrch zozbieraného peľu pokrytý tenkou vrstvou medu a vosku, čím sa vytvorí „včelí chlieb“, včelí chlieb prechádza anaeróbnou fermentáciou a je konzervovaný vznikajúcou kyselinou mliečnou. 

Vlastnosti včelieho peľu

Skutočnosť, že včelí peľ je mimoriadne cenný pre ľudské zdravie, presvedčil Dr. Nikolay Tsitsin. Vedec pozorne sledoval dedinčanov žijúcich na Kaukaze z jednoduchého dôvodu – mnohí z nich žili viac ako 100 rokov. Cieľom doktora bolo odhaliť ich tajomstvo dlhovekosti. Čo sa stalo? Všetci boli včelári a elixír, ktorý prispel k ich dlhovekosti, bol peľ, ktorý pravidelne konzumovali.

Čo sa skrýva vo včeľom peli?

Najdôležitejšou skupinou biologicky aktívnych zlúčenín sú proteíny a voľné endo- a exogénne aminokyseliny. Ich obsah v peli dosahuje 12%. Osobitný význam tu má exogénna aminokyselina (musí byť dodávaná zvonku) arginín. Štúdie ukázali, že arginín nachádzajúci sa v peli zvyšuje produkciu oxidu dusnatého. Ako to ovplyvní naše zdravie? Oxid dusnatý účinne znižuje napätie stien krvných ciev a má diastolický účinok na koronárne tepny.

V peli môžeme tiež nájsť viac ako 30 enzýmov a koenzýmov, ktoré katalýzujú biochemické procesy. Peľ je tiež bohatým zdrojom flavonoidov, kyseliny olejovej, ursolovej a aj bielkovín.

Nie je možné tu spomenúť aj asi 40 prvkov vo forme minerálnych solí a vitamínov rozpustných v tukoch aj vo vode. Prvky, ktoré sa nachádzajú v peli v najväčších množstvách, sú draslík, horčík, železo a zinok. V menších množstvách je zase selén, platina, zirkónium alebo paládium. V peli nájdeme aj veľké množstvo vitamínov: A, B1, B2, B3, E, C, B6, PP, P, D, H, B12, kyselinu listovú, kyselinu pantoténovú a kvercetín.

Zdravotné účinky peľu na ľudské telo

  1. Účinne lieči zápal ústnej dutiny – ničí alebo zastavuje aktivitu patogénnych baktérií už v ústnej dutine.
  2. Reguluje tráviace procesy – včelí peľ so svojim antibakteriálnym a protiplesňovým účinkom  reguluje tráviace procesy: odstraňuje silnú zápchu, má liečivý účinok na žalúdok, dvanástnik a lieči žalúdočné vredy. Ovplyvňuje tiež zloženie bakteriálnej flóry gastrointestinálneho traktu.
  3. Má nutričnú funkciu – včelí peľ dopĺňa našu stravu aminokyselinami, prvkami a vitamínmi. Odporúča sa najmä ľuďom po antibiotických terapiách, ako aj tým, ktorí sú z rôznych dôvodov podvyživení, pretože normalizujú telesnú hmotnosť.
  4. Upokojuje a zmierňuje príznaky chuti na alkohol a depresie – peľ funguje pri znižovaní chuti na alkohol a liečbe alkoholizmu. Okrem toho má upokojujúci účinok a zlepšuje psychickú pohodu, čo je obzvlášť dôležité v prípade ľudí trpiacich depresiou.
  5. Má posilňujúci účinok na cievy – zabraňuje prasknutiu krvných ciev, dokonca aj tých najmenších. Peľ účinne zlepšuje krvný obeh a pôsobí proti aterosklerotickým zmenám v mozgových cievach, ktoré možno odporučiť pri prevencii mozgových krvácaní, ako aj pri liečbe stavov po infarkte alebo hypertenzii.
  6. Má antialergický účinok – včelí peľ v kombinácii s medom znižuje niektoré alergické reakcie, lieči sennú nádchu a zmierňuje astmu.
  7. Pomáha pri ochoreniach prostaty – včelí peľ podporuje liečbu prostaty.

reklama

Dávkovanie včelieho peľu

Včelí peľ by sa mal zmiešať s medom, mliekom alebo vodou a pred prehltnutím dôkladne žuť, čo pomôže nášmu telu ho lepšie využiť. Odporúča sa užívať 3 dávky včelieho peľu denne pol hodiny pred jedlom.

Odporúčané denné dávky v závislosti od veku:

  • deti 3-5 rokov 10 g peľu (dve čajové lyžičky),
  • deti 6-12 rokov 15 g peľu (tri čajové lyžičky),
  • deti nad 12 rokov a dospelí 20 g peľu (štyri čajové lyžičky),
  • dospelí terapeuticky 30-40 g peľu (dve polievkové lyžice)

Kontraindikácie

Včeliemu peľu by sa mali vyhnúť tehotné a dojčiace ženy. Kontraindikáciou užívania včelieho peľu je tiež alergia na bodnutie alebo iné alergické reakcie. Užívanie poľu  sa má okamžite prerušiť kvôli príznakom, ako je svrbenie, opuch alebo dýchavičnosť.

Ak vás tento príspevok zaujal, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*